bazen transparentny londyn budovy 2 uvod

 

Architektonické štúdio HAL vytvorilo v londýnskej štvrti Nine Elms priehľadný plavecký bazén, ktorý je situovaný vo výške 35 metrov medzi dvoma objektami v budove Embassy Gardens.

 

bazen transparentny londyn budovy 2

 

"Našim cieľom bolo vytvoriť plavecký bazén ako prepojenie dvoch budov, ktorý by mal ľahkú ale bezpečnú konštrukciu, a ktorý by plavcom poskytoval fantastický výhľad na Londýn," hovorí architekt zo spoločnosti HAL - Hal Currey.

V spolupráci so statikmi malo za úlohu architektonické štúdio vytvoriť štruktúru, ktorá by bola úplne transparentná. Zámerom bolo zachovať jednoduchý dizajn, aby stavba pôsobila prirodzene a čo najjednoduchšie. Predbežné návrhy tímu kombinovali sklo a oceľ, ale výsledkom boli konštrukcie, ktoré mali príliš veľa pevných prvkov. Tým by bola hlavná myšlienka projektu - žiarivo priehľadná nádoba trblietajúca sa medzi dvoma budovami úplne stratená.

 

bazen transparentny londyn budovy 3

 

Aby sa vytvoril efekt absolútnej transparentnosti, dizajnérsky tím sa rozhodol pre vytvorenie bazénu z akrylových panelov, ktoré sa používajú na budovanie veľkých nádrží v akváriách zoologických záhrad alebo hotelov. Materiál má ďalšiu výhodu v tom, že má index lomu svetla veľmi podobný vode, čím pomáha štruktúre pôsobiť neviditeľnejšie. Spodná doska je hrubá 360 milimetrov, zatiaľ čo steny sú hrubé 180 milimetrov.

 

bazen transparentny londyn budovy 6 bazen transparentny londyn budovy 7

 

Pretože sa bazén rozprestiera medzi dvoma obytnými blokmi, bol navrhnutý tak, aby reagoval na pohyb budov, podporoval váhu vody a bol vďaka svojmu umiestneniu v 35 - metrovej výške odolný voči vetru. V každej budove je koniec a začiatok bazéna vstavaný v oceľových vaniach so zázemím, čistiacimi zariadeniami na úpravu vody, osvetlením a schodmi. Vane sú podopreté na mostných ložiskách, ktoré umožňujú, aby sa konštrukcia mohla pohybovať všetkými smermi tak, ako sa pohybujú obidve budovy. Pod bazénom vedú dva oceľové prúty s priemerom 38 milimetrov, ktoré navzájom tieto dve vane spájajú, čím sa znížilo zaťaženie akrylovej konštrukcie.

 

bazen transparentny londyn budovy 4

 

Bazén Sky Pool, ktorý je otvorený od mája tohto roku spolu s kúpeľmi, posilňovňou, súkromným kinom, krytým bazénom a ďalšími priestormi, je k dispozícii výlučne len VIP obyvateľom Embasy Gardens, ktorí platia vyššie poplatky za bývanie a služby. Cenovo dostupnejšie byty a ich obyvatelia v rovnakom objekte privilégium návštevy bazéna nemajú, a nemôžu si ani priplatiť za jeho použitie. Tento fakt si vyslúžil pomerne ostrú kritiku nielen dotknutých obyvateľov, ale aj viacerých médií.

 

bazen transparentny londyn budovy 5

 

Na záver už len pár zaujímavých faktov:

  • Bazén má dĺžku 25 metrov a hĺbku 3 metre
  • Nad zemou sa nachádza 15 metrov bazéna s priamym výhľadom
  • Voda siaha z bezpečnostných dôvodov len do výšky 1,2 metra
  • Bazén je naplnený 148 tisíc litrami vody
  • Vyrobený bol v USA, v štáte Colorado
  • Ide o najväčší celoakrylový bazén na svete

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Dezeen, Architectural Digest