stempel tesar mlyn 4Už od prvého stretnutia s majiteľmi bolo architektom z kancelárie Stempl a Tesař jasné zadanie, aké má budúce bývanie klientov spĺňať požiadavky: „Má byť nevšedné a pritom neokázalé“. Tento jasný opis odrážal životný postoj a charizmu budúcich majiteľov - pokorného manželského páru.

Na začiatku bolo prioritné hľadanie vhodného miesta, kde by mal dom stáť. Prianie bývania na samote splnil svojou polohou a géniom loci prastarý mlyn pri zaniknutom rybníku. Po prvej návšteve bolo rozhodnuté: „Tu a v tomto dome chceme žiť, nebudeme stavať, ale budeme rekonštruovať."

 

stempel tesar mlyn 6

 

Záchrana pôvodného domu vďaka totálnej rekonštrukcii

Mlyn bol naozaj starý. Roky bez starostlivosti, vlhkosť a nevhodná dispozícia viedli k radikálnemu riešeniu. Na miesto „plastickej operácie“ razantná „transplantácia“. Nie povrchné omladenie, ale ozdravenie všetkých zásadných konštrukcií tak, aby sa nevytratilo kúzlo stáročia.

Hlavnou úlohou bolo do útrob domu dostať vzduch a svetlo. Nikto si ale neprial narušiť štít, preto bola časť trupu odrezaná. V pôvodnom objeme stavby tak vzniklo patio, kadiaľ do interiéru cez presklený „rez domom“ vniklo slnko. Hlavný štít sa obnažil z oboch strán a prúdenie čerstvého vzduchu ho zbavilo večnej vlhkosti, ktorá by sa s obnovením rybníka znásobila.

 

stempel tesar mlyn 5

 

Pôvodné krovy boli zrenovované

Súčasný krov sa rozobral, zrenovoval a vrátil späť do pôvodnej polohy. Z obývacej izby s kuchyňou a jedálňou je možné sa stále pohľadom na prácu predkov kochať; priestor je otvorený zrušením stropu cez dve poschodia.

 

stempel tesar mlyn 1

 

Vstup do mlyna zostal na pôvodnom mieste. Len lávka, ktorá už nešla zrenovovať, sa obnovila pomocou súčasných materiálov. Žiarovo pozinkované nosníky plnia dobre svoju funkciu. Mlynský bicykel bol vyrobený tradičným remeselným spôsobom.

 

stempel tesar mlyn 3

 

Celé prízemie vrátane patia je dláždené čadičovou dlažbou. Starostlivým spôsobom boli obnovené a vymenené jednotlivé časti mlyna tak, aby sa splnil vytýčený cieľ, nevziať domu krásu staroby.

 

stempel tesar mlyn 5

 

Aj architekti dokážu liečiť

Architekti svoju prácu a prácu všetkých spolupracujúcich remeselníkov prirovnávajú k lekárom, ktorí liečia svojich pacientov. Rovnako ako aj v ich v práci je potrebné na uzdravenie viac. Vdýchnutie života starému domu, uzdravenie domu a zabývanie novými majiteľmi. Dom našiel týmto svoju funkciu, nový zmysel života domu. Dom sa rekonštrukciou nestal exponátom do skanzenu, ale domom, v ktorom sa žije.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií a fotografie: Ján Stempel, Stempel & Tesar architekti