Tento rodinný dom nachádzajúci sa na španielskom vidieku, konkrétne na hranici medzi dedinou Navajeda a okolitou zalesnenou prírodnou krajinou, bol postavený podľa architektonického návrhu štúdia Gurea Arquitectura Cooperativa a dokončovacie práce si majitelia zrealizovali dokonca svojpomocne. Rodinný dom bol navrhnutý s použitím bioklimatických stratégií a jednotlivé jeho diely boli vyprodukované v priemyselnej dielni systémom vrstveného dreva.

Využitie prefabrikovaných a industrializovaných systémov podstatne uľahčilo vlastnú výstavbu. Konštrukcia a obálka zložené z laminovaných drevených rámov boli prevezené na miesto, ktoré si pre svoje budúce bývanie majitelia vybrali. Jednotlivé časti domu boli zmontované do finálnej podoby stavby len za jeden týždeň. Na mladej rodine už zostávalo len vykonanie dokončovacích prác.

 

FOTOGRAFIA ARQUITECTURA INTERIORES FOTOGRAFO MADRID EDIFICIO REFORMA CONSTRUCCION CONSTRUCTORA PISO OBRA VIDEO BARCELONA OFICINAS PROMOTORA PROMOCION OBRA NUEVA REPORTAJE FOTOGRAFICO PRESUPUESTO TOLEDO BILBAO JAVIER BRAVO INTERIORISMO PUBLICACION AD NUEVO ESTILO ARQUITECTO MARKETING REDES SOCIALES INSTAGRAM

 Foto: Javier Bravo

Stavebné materiály z prírody

Projekt korkovo - dreveného domu stelesňuje moderný vidiecky život, snažiac sa o skutočnú a hlbokú harmóniu s prírodou, odrážajúc snahu o autentické spojenie so životným prostredím. Dom stojí ako abstraktná štruktúra v krajine, s jednoduchým a kompaktným tvarom, vyžarujúcim súčasný štýl. Jeho fasáda obsahuje prírodné materiály ako korok a drevo v kombinácii so štruktúrou vrstveného dreva. Strecha z vlnitého plechu odráža klimatické zmeny na celoročne modrej oblohe. 

 

 Foto: Javier Bravo

Premyslený interiér

Navonok jedinečný, avšak jednoduchý objem domu kontrastuje so zložitosťou jeho priestorového rozloženia v interiéri. Priestor prechádza a rozdeľuje sa na dva ďalšie úseky, ktoré väčšinu roka fungujú ako skleník, ktorý rozvádza teplý vzduch do oboch častí domu. Kuchyňa slúži ako spojenie medzi týmito dvoma oblasťami a vytvára pôdorys v tvare „H“.

 

 Foto: Javier Bravo

Dom s nulovou spotrebou energie

Pozemok, na ktorom dom stojí, ponúka panoramatický výhľad na hory, objatý kľukatým potokom a orámovaný nádhernými, týčiacimi sa dubmi. Použitie vrstveného dreva znížilo stavebné riziká a čas, uhlíkovú stopu a spotrebu energie. Vylepšenou izoláciou spojenou s podlahovým aerotermickým vykurovaním sa dosiahla takmer nulová spotreba energie.

 

 Foto: Javier Bravo

Obydlie sa vyznačuje viacerými vlastnosťami, je zároveň hermetické i priepustné, prirodzené i umelé, industrializované i remeselné a je útočiskom i slobodným priestorom zároveň.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Javier Bravo