pustny dom 5Inšpiráciu môže priniesť akýkoľvek podnet či zážitok. V prípade španielskej interiérovej dizajnérky Maríe Teresy to bola návšteva púštnej krajiny na Kanárskych ostrovoch a v juhovýchodnej časti Španielska – oblasti Almeríe. Atmosféru týchto odľahlých miest pretransformovala do vzhľadu svojho nového domova v Madride.

Svoju vášeň pre skalnaté a piesčité pusté oblasti vysvetľuje interiérová dizajnérka ako súzvuk s čistotou prírodných prvkov. "Keď cestujem, zvyčajne navštevujem odľahlé miesta, ako sú skalnaté útesy, ktoré skrývajú tajné jaskyne a domy na ťažko dostupných miestach, ktoré človeka dokážu vrátiť k pôvodu jeho existencie. Preto som sa aj rozhodla vytvoriť si vlastný kúsok prírodnej skalistej oblasti vo svojom domove, kde sa stanem súčasťou prírodného prostredia.“

 

pustny dom 6

 

Kuchyňa ako ústredný priestor domu

Obytný priestor zaliaty prirodzeným svetlom je vlastne prepojenie kuchyne, jedálne a obývacej izby so sériami oblúkov. Tejto časti bytu dominuje vstavaná lavica so skrytým úložným priestorom, ktorá je súčasťou murovanej steny. Dopĺňajú ju stoličky s brezového dreva a sklenený stôl. Púšť je v hlavnej úlohe aj na dekore koberca, ktorý je inšpirovaný dunami s rôznymi odtieňmi piesku. Jedna zo stien je omietnutá kúskami travertínového mramoru a pôsobí ako večný západ slnka. Napriek mnohým neuveriteľným detailom a textúram v tejto časti domu, paleta a celková esencia miestnosti zostáva nerušivá a upokojujúca.

 

pustny dom 4 pustny dom 2

 

Všetko v dome má organickú kontinuitu. Nie sú tam žiadne rohy, ale naopak, zaoblené hrany. Strop, steny a podlaha sú pokryté cementom rovnakého tónu, zatiaľ čo osvetlenie je integrované do stien a podláh, aby vytvorilo pocit pokoja a tepla. Nábytok je minimálny, so vstavanými prvkami, ktoré zachovávajú pocit kontinuity a zároveň poskytujú viac priestoru. Dekoratívne predmety v celom byte vznikli podľa návrhu jej majiteľky, vrátane ručne maľovaných cementových váz a integrovaných nástenných svietnikov.

 

pustny dom 1

 

Regenerácia a spánok v jaskynnej časti domu

Spálňová časť domu nemá prirodzené svetlo. Prostredníctvom vystavania tunelu tu bol vytvorený efekt jaskyne, čo pôsobí pokojne a útulne. Samotná posteľ je vyrobená z kameňa, obložená mikrocementom a jej súčasťou je aj vstavaný úložný priestor. Stropné svietidlo sa vyznačuje mosadznými a gradientnými detailmi, ktoré dodávajú miestnosti žlto-oranžovú žiaru, čim evokujú pocit púštnej atmosféry.

 

pustny dom 3 pustny dom 7

 

Chodba podobná tunelu je vyplnená ďalšími vstavanými prvkami. „Nie je to typická spálňa, je to skutočná jaskyňa, pretože túžim žiť v chránenom vesmíre, ktorý ma izoluje od chaosu v mojom okolí. Myslím, že koncepciou a dizajnom môjho bytu som si dokázala vytvoriť moju osobnú púšť, v ktorej sa cítim spokojne,“ uzatvára María Teresa predstavenie tohto zaujímavého konceptu bývania inšpirovaného láskou k púšti.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Pablo Zamora