Screenshot 2

 

cykler kasper thyge 1

 

Prilba sa z bezpečnostných dôvodov nosí najmä pri rizikových športoch, ale i pri zdravie ohrozujúcej práci. Nie však, všade a vždy je nosenie prilby povinné. Väčšina zdravotníkov však nosiť prilbu dôrazne odporúča. Prečo je dobré vytvoriť si zvyk v nosení prilby a prečo to učiť i svoje deti? Prečítajte si hlavné dôvody i to, ako vyzerá v iných štátoch.

Vedeli ste, že: Lyžovanie a cyklistika patria k najnebezpečnejším športom? Častými úrazmi z kategórie ľahších sú pri bicyklovaní zlomenina kľúčnej kosti, ramena, zápästia, rebier a chrbtice. Pri lyžovaní na nešťastný pád najčastejšie doplatí kolenný kĺb.

 

Prečo nosiť prilbu

  • Pri silnom náraze v dôsledku pádu alebo stretu s pevným objektom dokážu cyklistické a lyžiarske prilbyzabrániť prasknutiu lebky, vnútrolebečným poraneniam a priamemu poškodeniu mozgu. Čím sa eliminujú následky úrazu.
  • Prilba je síce pre deti povinná, no nie každé dieťa si ju nasadí dobrovoľne a bez námietok. Buďte svojim deťom preto dobrým príkladom.
  • Pri  súčasnej hustote premávky je prilbu lepšie mať nakoľko zrážka cyklistu s autom vždy dopadne horšie pre cyklistu.

 

Cyklistickú alebo lyžiarsku prilbu treba skontrolovať najneskôr pred začiatkom sezóny. Z hľadiska bezpečnosti, vývoj materiálov, technológií a dizajnu neustále napreduje, preto môžete zvážiť jej výmenu. Nová ochrana hlavy bude modernejšia a s mnohými vychytávkami, ktoré ešte viac prispejú k bezpečnosti a pohodliu.

 

Ako je to so zákonom?

Slovensko bol ešte donedávna jednou z mála krajín na svete, kde je nosenie helmy zo zákona povinné. Od decembra minulého roka platí novela, že mimo obce už cyklisti nad 15 rokov nebudú musieť nosiť prilbu. Za zrušenie povinného nosenia prilieb sa postavili aj predstavitelia Cyklokoalície. Reflexné prvky sú však aj naďalej povinné pre každého cyklistu. 

Zavedená povinnosť je v podobnom znení ako u nás iba v Španielsku. Povinnosť nie je zavedená ani v cyklisticky rozvinutých krajinách ako Holandsko, Dánsko, Nemecko, Belgicko, Švajčiarsko, ale ani v dvoch našich susedných krajinách – Poľsko a Maďarsko. V Česku je nosenie prilieb povinné pre občanov do 18 rokov, v Chorvátsku platí povinnosť nosiť prilby pre deti do 16 rokov. V Slovinsku je prilba povinná pre deti do 14 rokov, v susednom Rakúsku musia prilby nosiť deti do 12 rokov, vo Švédsku je povinná do 15 rokov. 

 

pexels vladislav vasnetsov 1605943

 

Vo Fínsku je jazda s prilbou povinná, ale ak ju nemáte, pokuta vám nehrozí. V Belgicku, Bulharsku, Dánsku, Estónsku, Francúzsku, Grécku, Holandsku, Litve, Lotyšsku, Luxembursku, Maďarsku, Nórsku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Taliansku a vo Veľkej Británii nie je nosenie prilby povinné, ale z hľadiska bezpečnosti sa jej nosenie odporúča. Jedine v Španielsku je povinná pre jazdu mimo obce aj v obci.

Čo, môžeme považovať za fakt je, že členské krajiny EÚ s najmenšou nehodovosťou cyklistov nemajú prilby povinné.

Rovnaká novela tak isto upravuje postavenie účastníkov cestnej premávky, pričom osoba na kolobežke s pomocným motorčekom sa výslovne zaradí medzi vodičov nemotorového vozidla. Znamená to, že elektrokolobežky už nesmú jazdiť po chodníkoch.

 

Aký máte názor na súčasný stav slovenských cyklotrás a cyklochodníkov vy? Sú podľa vás vodiči áut k cyklistom dostatočne ohľaduplní?

 

 

Pripravila: Petra Laclavíková