rajo barista lahodné cappuccino voľný čas oddych

 

 

 

Staňte sa majstrom kávičkárom: Skôr, než sa pokúsite zvládnuť majstrovské umenie prípravy dokonalého cappuccina, musíte ovládať prípravu bezchybného espressa. Pokiaľ to ešte neviete, dokonalé cappuccino sa vám určite pripraviť nepodarí. Ak ste už základy zvládli, smelo do toho.

 

 

rajo barista espresso M

 

 

 

Čo potrebujete?

 

Základ dobrého cappuccina tvorí 1/3 kávy, 1/3 horúceho mlieka a 1/3 napeneného mlieka, ale môže sa stať, že vás hosť požiada o „suché“ cappuccino, v ktorom je viac peny, alebo o takzvané „mokré“ cappucino, kde je peny menej. V Taliansku sa cappuccino zvykne podávať v šálke s objemom okolo 200 ml s jednou dávkou espressa ako základ. Stáva sa však, že v rôznych krajinách sa veľkosť nápoja líši a stretnete sa aj s cappuccinom s objemom vyše 300 ml, do ktorého je nutné pridať dve dávky espressa, ako aj s maxi – 500 ml cappuccinom s tromi dávkami espressa. Množstvo použitej čerstvo zomletej kávy sa dávkuje v pomere 1 gram na 30 ml hotového nápoja.

 

 

 

„Ak chcete, aby capuccino malo skvelú penu, zvoľte mlieko špeciálne určené na prípravu kávy.“

 

 

 

Ako postupovať?

 

  1. Pripravte požadované množstvo espressa na dne šálky.
  2. Nachystajte si potrebné nástroje. Kvalitná kanvička z nehrdzavejúcej ocele so zobáčikom je základ a začiatočníkom sa určite zíde aj teplom
  3. Vyberte správne mlieko. Ak chcete mať skvelú penu, radšej sa spoľahnite na mlieko špeciálne určené na prípravu kávy, ako je napríklad Barista od Rajo. Obsahuje optimálny pomer bielkovín pre správnu krémovú textúru peny a 3,5 % tuku zabezpečí plnú a lahodnú chuť.
  4. Dajte si pozor na teplotu. Mlieko sa nesmie prehriať, keď dosiahne teplotu 70 °C, proteíny sa začnú rozpadávať a cukry uvoľňovať, čo úplne zmení jeho chuť. Ideálna teplota je 65 °C až 70 °C. Pri odhade si môžete pomôcť teplomerom alebo rukou. Položte ju na dno kanvice a keď sa vám bude zdať príliš teplá, vypnite parné rameno.
  5. Napenené mlieko začnite nalievať z výšky približne 10 cm do stredu espressa. Dosiahnete tak, že mlieko sa spojí s kávou rovnomerne.
  6. Kanvicu posuňte bližšie k šálke tak, aby sa dotkla jej okraja. Pokračujte v nalievaní a sledujte, ako sa na ploche začína vytvárať biely mliečny kruh.
  7. Tesne pred naplnením opatrne posúvajte kanvicu dopredu. Nakreslíte tak čiaru v kruhu bielej a vytvoríte tvar jabĺčka alebo srdca.

 

 

rajo barista kaviareň

 

 

 

 

 

Zapamätajte si

 

Najdôležitejšie je nalievanie kávy neprerušiť. V rukách šikovného baristu je nalievanie plynulým úkonom a ak si chcete vychutnať šálku dokonalého cappuccina, mali by ste ho mať v malíčku.