wabi sabi 1Interiérový štýl wabi-sabi nachádza svoje korene v starých japonských tradíciách. Stelesňuje podstatu japonského životného štýlu, filozofie, umenia, kultúry i osobných pocitov. Wabi-sabi prezentuje poznanie, že každá vec na Zemi, či stará, nová alebo poškodená sa svojim vekom a prirodzeným využívaním stáva krajšou a má svoje vlastné elegantné čaro.

Prinášame vám niekoľko základných tipov uznávaných interiérových dizajnérov pre začlenenie prvkov domáceho dekoru wabi-sabi, vďaka ktorým uchopíte tento úctivý japonský štýl.

Farebná schéma

Pri začleňovaní wabi-sabi zvoľte do interiéru zemité tóny a farby. Ideálne sú béžová, krémová, hnedá a tlmená zelená, ktoré priestoru dodávajú prirodzenejší a zemitejší surový pocit.

 

wabi sabi 2

Foto: Interiorhunterstyle.com

Prirodzené, tradičné a osobné dekorácie

Jedným z hlavných prvkov interiéru wabi-sabi je asymetria, intimita, domáckosť a jednoduchý dizajn. Zakomponujte do bývania minimalizmus prostredníctvom prírodných objektov, rastlín a nábytku i doplnkov z prírodných surovín. Mnoho domácich dekorácií odoláva predstave času a štýlu, vyzerajú skvele bez ohľadu na ich patinu. Príkladom je napríklad kuchynský riad vyrobený z vyrezávaného dreva alebo dokonca výnimočné umelecké dielo, ktoré sa stane ústredným bodom vášho vnútorného priestoru. Osobnými doplnkami môžu byť aj vlastnoručne vytvorené umenie, váza, obraz alebo hoci aj kresba dieťaťa, ktorá prinesie do domácnosti nádych intimity a hrejivých pocitov.

 

wabi sabi 4

Foto: Interiorhunterstyle.com

Útulnosť

Domov by mal byť bezpečným priestorom a mal by byť vytvorený teplým, útulným a upokojujúcim spôsobom. Inak povedané, dom či byt má pôsobiť „obývane“ a nesterilne. Dosiahnuť tento moment je možné pridaním vankúšov alebo háčkovaných prikrývok alebo prijať upratovanie priestoru nie v dokonalom a nepoškvrnenom štýle, ale vytvorenie poriadku s puncom roztopašnosti či bohémskosti.

 

wabi sabi fahrenheit magazin

Foto: Fahrenheit Magazine

Praktizujte udržateľnosť, zmenu účelu a upcykláciu

Úprava domova spôsobom wabi-sabi je tiež krokom k praktizovaniu udržateľnosti. Od opätovného použitia rozbitých predmetov až po prijatie starších a už odložených predmetov, spôsob života wabi-sabi je o koncepte menej je viac. Skúste opätovne použiť dávno nevyužívané predmety (namiesto iba recyklácie) na úplne nový účel.

 

wabi sabi 3

Foto: Interiorhunterstyle.com

Romantizujte svoje každodenné úlohy

Ak chcete posunúť filozofiu wabi-sabi vo vašej domácnosti ešte o krok ďalej, okrem zariadenia a dizajnovania interiéru môžete skúsiť inak vnímať bežné rutinné a každodenné povinnosti a úlohy. Napríklad vychutnať si prípravu a pitie rannej šálky čaju alebo kávy, užiť si čítanie knihy v na to určenom priestoru v určitú dennú hodinu, prípadne si pravidelne každý deň nájsť pár minút len pre seba, kedy sa nevenujete ničomu inému, len relaxu.

Pripravila: Petra Adamcová