recyklacia s solarnych panelov ekobyvanie sk toptrendy sk

 

 

Prvé solárne panely začínajú strácať svoju životnosť. To je dôvod, prečo sa francúzska nadnárodná spoločnosť rozhodla vybudovať prvé recyklačné centrum, v ktorom sa budú panely triediť na jednotlivé komponenty. Prostredníctvom robotických strojov tak budú v tomto centre triediť okrem skla aj meď, kremík či hliník. 

 

Zberné centrum vo francúzskej obci Rousset bolo uvedené do prevádzky len tento mesiac, napriek tomu by sa v ňom malo do konca roka 2018 hromadne recyklovať viac ako 1300 ton solárnych panelov, ktorým končí ich funkcia. S týmto množstvom sa počíta výlučne vo Francúzsku, no vzhľadom na to, že situácia v ostatných častiach sveta je podobná, energetická spoločnosť sa začína vážne zaoberať plánom vybudovania ďalších zberných centier, ktoré by mali do konca roka 2022 zabezpečiť, aby sa všetky solárne panely so životnosťou 25 rokov dostali do obehu v novom recyklačnom cykle. 

 

 

recyklacia solarnych panelov ekobyvanie sk toptrendy sk

 

 

Ako informovala agentúra Reuters, v recyklačnom centre v Rousset bude dochádzať k premene granulovaného odpadu na nové solárne panely. Vybudovaním týchto zberných centier sa podarí pokročiť v riešení problému zbavovania sa nefunkčných, poškodených či nepotrebných solárnych panelov, ktoré sa doposiaľ spracúvajú v zberniach kovu a skleného odpadu, pričom striebro, meď, plast alebo kremík sa spaľujú v peciach. 

 

 

recyklacia solarnych panelov francuzsky zavod zberne suroviny ekobyvanie toptrendy sk

Do zberného a recyklačného centra v Rousset bola umiestnená nová technológia, ktorá zvýši spracovateľnosť solárnych panelov. Kombinovanými mechanickými operáciami tak bude možné získať spätne do výrobného obehu viac ako 70% kremíka. Foto: Reuters

 

 

Vedúci spoločnosti, Gilles Carsuzaa sa vyjadril, že práve príležitosť opakovanej výroby je jedným z kľúčových dôvodov, pre ktoré má budovanie takýchto centier budúcnosť. V prvom období prevádzky bude centrum vyvíjať a testovať technologické postupy, na základe ktorých dôjde k stanoveniu princípov pre efektívne zavádzanie podobných zariadení.