koriander čerstvý

Tím amerických vedcov z Tech Community College v Lafayette, Indiane zisťoval možnosti bioabsorbčných rastlín, ktorými by bolo možné filtrovať vodu v poľnohospodárskych oblastiach Mexico City.

 

cilantro toptrendy

 

Po rade pokusov sa tím pod vedením Douglasa Schauera a kolegov z mexickej univezity Universidad Politécnica de Francisco I. Madero v Hidalgu, dopracoval k zisteniu, že účinnou náhradou za čierne uhlie môže byť koriander.

Mikroštruktúra stien buniek tejto rastliny dokáže zachytávať nežiadúce jedovaté kovy. Koriander však nie je jedinou rastlinou, ktorá je schopná bioabsorpcie, teda pohlcovanie nežiadúcich organických a anorganických látok prostredníctvom živých tkanív. Ďalšími vhodnými rastlinami s nižšou schopnosťou bioabsorpcie sú napríklad púpava či petržlen.  

 

lemonade pitcher lime refreshment drink beverage

Sú budúcnosťou filtrácie rastliny? Na vyčistenie jedného džbána znečistenej vody postačí len hrsť sušeného koriandra. Toto riešenie môže byť ekonomicky efektívnejšie než kúpa filtrov s čiernym uhlím. 

 

 

Ako Schauer vysvetľuje, v praxi by sa toto riešenie mohlo uplatniť jednak formou zasadenia koriandra priamo do potrubia alebo umiestňovania sušeného koriandra do čajových vrecúšok, ktoré v priebehu niekoľkých minút dokážu z vody vysať všetky nežiadúce toxíny.

 

V prospech využitia koriandra hrá aj skutočnosť, že nepatrí medzi základné potraviny, preto nijako neohrozí poľnohospodárstvo či ekonomiku. Z doterajších výskumov vyplynulo, že prostredníctvom pokusov bolo s použitím koriandrových filtrov z vody úspešne odstránené olovo aj zinok. V ďalšej fáze výskumu sa vedci pokúšajú nájsť spôsob, ako by mohli odstrániť z vody ďalšie toxické látky vrátane merkúria a arzénu.