smart light uvodnySpálňa patrí medzi najintímnejšie izby našich domovov. Okrem spánku a načerpávania novej energie ju využívame na odpočinok, čítanie obľúbenej knihy či prezliekanie. Pre vhodné osvetlenie do spálne je dôležité kombinovať hlavné svetlo, ale aj tzv. bočné lampy na nočné stolíky alebo záhlavie postele.

Podobne ako takmer v každej miestnosti nášho bytu či domu, aj pri zariaďovaní spálne rozlišujeme tri hlavné svetelné zóny. Hlavná zóna je osvetľovaná rovnomerne centrálnym svetlom, umiestňovaným na strop. Pracovné osvetlenie osvetľuje nočné stolíky, prípadne miesto na čítanie kníh. Doplnkové osvetlenie sa umiestňuje do šatníka, skrine, ale je vhodné aj na podsvietenie postele alebo obrazov.

Voľba hlavného stropného svietidla

Je absolútnym základom dobrého osvetlenia celej spálne. Pri izbe s vysokými stropmi môžete siahnuť napríklad po obľúbených lustroch. Pokiaľ hľadáte svietidlo, ktorého dizajn rozjasní vašu spálňu, správnou voľbou môžu byť kolekcie svietidiel od výrobcu Olé!. Pri nižších stropoch voľte prisadené alebo nástenné svietidlá, keďže spálňu opticky zväčšia. Moderným a minimalistickým riešením je napríklad Bol. V pieskovej farbe krásne dotvorí interiér v zemitých a pastelových tónoch s prírodnými materiálmi. Výhodou je, že toto svietidlo môžete aj zavesiť, takže sa hodí aj do izieb s vyššími stropmi.

 

smart light obrazok 2

 

V spálni však ide najmä o vaše pohodlie a preto odporúčame pri výbere investovať do smart svietidiel. Môžete ich ľahko ovládať, zapínať a vypínať presne podľa svojich potrieb a pekne z tepla svojej postele. Medzi najpredávanejšie patrí svietidlo Olra Smart od Forlight s funkcionalitou ladenia bielej farby svetla v rozpätí od 2700K do 6000K. Svietidlo sa jednoducho ovláda pomocou aplikácie  Light For Life. Teplota svetla v spálni by sa mala čo najviac približovať prirodzenému svetlu na sklonku dňa, v hodnotách 2700K (teplé svetlo) až 3000K (teplé biele svetlo). 

Osvetlenie nočného stolíka na dosah ruky

Je známym faktom, že lampičky na nočnom stolíku sa v spálni často využívajú častejšie ako hlavné osvetlenie. Poslúžia pri čítaní, prezeraní si správ na mobile a občas aj pri práci. Preto je dôležité, aby bolo ich vypínanie umiestnené na dosah ruky. Medzi najpraktickejšie riešenia bočného osvetlenia patria nástenné, alebo závesné svietidlá. Práve závesné svietidlá sú v posledných rokoch mimoriadne trendy a tešia sa veľkej popularite. Medzi favoritov patrí napríklad séria Cherry, v ktorej nájdeme svietidlá v štyroch rôznych farbách - bielej, čiernej, šedej a zlatej.

 

smart light obrazok 3

 

Ak si potrpíte na čistý minimalizmus, siahnite po novinke Punto od výrobcu LEDS C4. Svietidlo pripomína malú guličku na tenkom lanku a dokonale dotvorí nadčasové interiéry. Pokiaľ hľadáte niečo výraznejšie a útulnejšie, odporúčame Glam so skleneným tienidlom. Klasikou medzi svietidlami nad nočným stolíkom sú práve nástenné svietidlá. Venetos tienidlom z metakrylátového štruktúrneho reliéfu a zlatými detailmi dá vašej spálni osobitý charakter. Skvele sa hodí do interiérov v štýle Art Deco. Bežnejšou možnosťou je svietidlo Crobat od Forlight s nastaviteľnou optickou časťou, čo z neho robí dokonalého spoločníka k obľúbenej knihe.

Prenosné svietidlá zaujmú praktickosťou

Predstavte si situáciu, kedy potrebujete ísť v noci na toaletu alebo po pohár vody. Zapínať osvetlenie po celej vašej trase nie je veľmi praktické, rovnako ani tak svietiť si mobilom s ostrým svetlom. Máme pre vás šikovné a zároveň veľmi estetické riešenie, ktoré supluje aj osvetlenie nočného stolíka. Stolné svietidlá FollowMe a Bicoca, obe od výrobcu Marset, sú nabíjateľné a prenosné. Vďaka tomu ich so sebou môžete vziať kamkoľvek. Napríklad aj v lete na terasu či záhradu. Navyše ponúkajú originálny dizajn pre tú správnu pohodovú atmosféru. Svietidlo Bicoca je dostupné hneď v piatich farbách - žltej, červenej, modrej, ružovej alebo bielej.

 

smart light obrazok 4

 

Pre milovníkov detailov sú doplnkové svetlá čerešničkou na torte

Osvetlenie v podobe LED pásov efektne podsvieti napríklad posteľ, nástenné police, skrinky, obrazy alebo podhľadový strop. Oceníte ich aj v šatníku alebo šatníkovej skrini, kde môžete LED pásy umiestniť pod police. Pri doplnkovom osvetlení je vhodná teplejšiu farba svetla v hodnotách 2700K (teplé svetlo) až 3000K (teplé biele svetlo). 

Váhate pri výbere? Obráťte sa na profesionálov

Pri zariaďovaní spálne sa fantázii medze nekladú, skúšať môžete rôzne kombinácie. Avšak myslite na zlaté pravidlo interiérového dizajnu, a to, že menej je niekedy viac. Ak potrebujete poradiť s výberom, obráťte sa na profesionálov v Smart Light. Naša ponuka je široká a to ideálne osvetlenie si tu nájde každý.

Viac informácií: www.smartlight.sk/magazin