Screenshot 1KONTAKT S PRÍRODOU JE TRENDOM, KTORÝ V POSLEDNOM OBDOBÍ OVPLYVNIL MNOHÉ OBLASTI ĽUDSKEJ ČINNOSTI. PLATÍ TO AJ VO FLORISTIKE A TENTO TREND BUDE POKRAČOVAŤ AJ V TOMTO ROKU.

 

starostlivost3 atelier papaver

 

KONTAKT S PRÍRODOU JE TRENDOM, KTORÝ V POSLEDNOM OBDOBÍ OVPLYVNIL MNOHÉ OBLASTI ĽUDSKEJ ČINNOSTI. PLATÍ TO AJ VO FLORISTIKE A TENTO TREND BUDE POKRAČOVAŤ AJ V TOMTO ROKU. ČI SA TO TÝKA KANCELÁRIE, ZELENÝCH INTERIÉROV, ALEBO EXTERIÉROV. NOVÉ TRENDY V ARANŽMÁNOCH NÁM PRIBLÍŽILA LENKA HLUBINOVÁ VARGOVÁ Z ATELIÉRU PAPAVER.

Neexistuje človek, ktorému by pobyt v prírode neprospel. Kým prírodné aranžmány majú silu a vyžarujú príjemnú energiu, umelé sú dekoráciami bez duše. Prírodné aranžmány sú zároveň dôkazom, že oceňujete kvalitný dizajn a všímate si okolité prostredie. A v neposlednom rade vytvárajú výborný prvý dojem.

 

IMG 8318 e1566031631550 416x416

 

ČO VŠETKO BY SME MALI O PRÍRODNÝCH ARANŽMÁNOCH VEDIEŤ?

NÁJDITE PRE ARANŽMÁN
VHODNÉ MIESTO

Nie každý prázdny kút je pre aranžmán vhodný. Musí to byť miesto, kde vynikne. Nie je totiž obyčajnou dekoráciou, je to kúsok prírody. Postavte
aranžmán pred čistú stenu, do stredu veľkého stola, alebo na stôl do vstupnej haly. Nebojte sa umiestniť ho aj do exteriéru. Môže to byť nízka misa na konferenčnom stolíku, pri exteriérovej pohovke, alebo aj dominantný aranžmán pri osvetlenom bazéne. Možností je naozaj veľa.

39914689 10155764787875922 6508425829259673600 o

 

PREMYSLITE SI ÚČEL
Má byť aranžmán dominantou alebo doplnkom interiéru? Jeho umiestnenie by malo mať vždy pointu. Buď víta hostí vo vstupnej hale a prezentuje vás ako starostlivého hostiteľa, alebo zaujme v obývacej izbe pri relaxe na pohodlnej pohovke či v ušiaku. Môže sa nachádzať aj na jedálenskom stole, kde podčiarkne skvelý dojem z chutnej večere. Človek podvedome vníma priestor, preto je vhodne zvolený účel aranžmánu veľmi dôležitý.

 

hortenziovy veniec atelier papaver 1

ZVOĽTE VHODNÝ TYP
Či už pôjde o stály prírodný aranžmán, alebo ten, ktorý vydrží kratšie, jeho celkový tvar je dôležitý. Musí sa hodiť do interiéru, ale aj na konkrétne
miesto. Niekedy je vhodná nádoba na nožičke a súmerný, klasický kvetinový aranžmán. Inokedy je ideálna monumentálna váza z hrubého skla, v ktorej nádherne vynikne kytica z rezaných kvetov. Alebo plytká misa s nasypanými plodmi rastlín. Odporúčam nepoužívať atypické tvary nádob. Tie sú vhodné skôr ako samostatná dekorácia, pretože potom vznikajú disharmonické inštalácie, ktoré namiesto pokoja vnášajú do priestoru dramatickosť. A to nie je žiaduce. Úzke a vysoké inštalácie sa už nenosia. Aranžmán vo vstupnej hale by mal byť dominantný a súmerný. Dobrou voľbou je nádoba z kameniny, hladká alebo s nenápadným reliéfom.

 

BUĎTE ODVÁŽNI
Majte odvahu používať veľké nádoby. Veľká váza s veľkou kyticou určite spraví lepší dojem, ako malé rozdrobené inštalácie. Baňaté tučné tvary
nádob vyzerajú mohutne a ťažko. Vyvolávajú pocit, že to myslíte vážne a ste si polohou aranžmánu a jeho typom istí. Ďalším dôvodom pre použitie
veľkých nádob je, že sú vhodné pre podstatnú časť prírodných materiálov a rastlín.

 

MUSÍ MAŤ HLAVU A PÄTU
Niekedy je aranžmán zložený len z dvoch-troch materiálov, inokedy je to desať až pätnásť druhov. Odporúčam kombinovať drobnú štruktúru – malé
kvety a drobné listy, s veľkými plochami – veľké kvety a listy, aby bol aranžmán rozmanitý. Pri kvetinových aranžmánoch sa často používa sivozelený veľkolistý eukalyptus. Ten vytvorí podklad pre ostatné rastliny, ktoré majú vyniknúť.

IMG 8286 416x416

Keď je prírodný materiál neopracovaný, aj nádoba by mala byť v podobnom duchu. Dobrým príkladom sú napríklad borovicové šišky v drevenej mise. Ak by boli uložené do keramickej lesklej nádoby, aranžmán by pôsobil zvláštne. Keď je surový prírodný materiál uložený do ďalšieho neopracovaného materiálu, tvoria spolu silný prvok. Nádoby môžu byť rôzne. Pre aranžmán z čerstvých rezaných kvetov odporúčam voliť sklo. Sklenená váza sa totiž hodí k akýmkoľvek typom a farbám rezaných
kvetov. Navyše, tento typ prírodného aranžmánu sa často mení. Ak aranžmán umiestnite na jedálenský stôl, jeho celková výška by nemala presiahnuť 30 cm, aby ste, sediac pri stole, na seba videli.

S FARBAMI OPATRNE
Odporúčam farebné kombinácie, ktoré pôsobia harmonicky. Cieľom nie je, aby aranžmán pôsobil ako samozvaná dominanta. Má interiér doplniť, priestor zútulniť a pri pohľade naň si máte oddýchnuť. Nemal by navodzovať nepokoj a chaos. Trendom sú aranžmány vo viacerých odtieňoch jednej farby. Napríklad odtiene červenej farby. Tie sa výborne hodia k fialovej. Rovnako aj bielo-zelená kombinácia je veľmi elegantná. Hnedá farba konárikov spolu so zeleným machom alebo listami rastlín v rôznych odtieňoch zelenej pôsobí veľmi prirodzene.

 

minizahradka zo sukulentov atelier papaver 416x416

5 HORÚCICH TIPOV:
Farebné listy
Výrazným trendom je používanie rastlín s okrasnými
listami. Ako príklad môžem spomenúť bordovú
heucheru. Nositeľmi farby v aranžmáne nemusia byť
len kvety.


Netradičné rastliny
Gerberami, ružami alebo ľaliami už viac neprekvapíte.
Použite stračiu nôžku, veternicu, kalinu alebo fialu.


Uvoľnený vzhľad
Vyberte si pohodový vzhľad aranžmánov, kde nevadí,
ak niečo vytŕča alebo prevísa. Veď tak je to aj
v prírode, ktorá nás inšpiruje.


Vyhnite sa plastom
Používajte tradičné materiály, ako sú drevo,
kov, keramika a sklo. Vyhnite sa žiarivým lesklým
glazúram. V aranžmáne majú vyniknúť rastliny a iné
prírodniny.


Nové farebné kombinácie
Bordová so zelenou, oranžová s ružovou, alebo biela
s bordovou sú jasnými favoritmi. Samozrejme, biela
so zelenou sú štandardom, s ktorým nič nepokazíte.