arabska kuchyna streetfood falafel cvikla pecena gastronomia toptrendy

 

 

Jedlo taktiež podlieha trendom, takisto ako móda. Čoraz populárnejší je detox; pravidelné odľahčovanie organizmu od škodlivých látok. Dôraz sa kladie na vynechanie cukru, alkoholu, bielej múky a  živočíšnych produktov. Namiesto toho by sme mali jesť oveľa viac zeleniny, prosa, pohánky. Čo ďalšie však pre nás pripravil rok 2019? Odborníci a prognostici na zdravú výživu predpovedajú niekoľko trendov. Vybrali sme najzaujímavejšie trendy roku 2019.

 


Fermentovaný nápoj z čaju, kombucha, domáce malinovky nie sú gastronomickými výstrelkami súčasnosti, ale tiež pokračujú aj v roku 2019. Fermentácie sa budú rozširovať aj do vlastných jedál napríklad zakysanka, kefír, kvasená kapusta. Je to v súlade s trendom konzumácie surových, a čo najmenej upravených surovín na tanieroch, čiže najzdravších.

 

arabska kuchyna streetfood trendy v gastzronomii korejske jedlo toptrendy

 

 

Street food na vysokej úrovni
 Rýchlo, jednoducho konzumovateľné a cenovo dostupné (kebab, kukuričné placky s rôznymi náplňami a mnoho ďalšieho) jedlá pripravované skutočnými majstrami si ešte viac posilnia svoje postavenie na trhu v roku 2019.

 

Zážitková gastronómia

Utajené menu, živá hudba, netradičné lokality,  zaujímaví ľudia, prizvané zaujímavé osobnosti. Stále väčším trendom bude aj zážitková kuchyňa s príbehom na netradičných miestach.

 

Čaj
Počas roku 2019 budeme môcť ochutnávať  viaceré typy zmesí, odrôd čaju, rôzne spôsoby ich prípravy, koktejly s čajom.

 

arabskakuchyna caj toptrendy

 

 

Opätovný príchod do reštaurácii
V minulých rokoch sa ľudia skôr orientovali na domáce a zdravé stravovanie. V zásade „ uvarím si sám nech viem, čo v tom mám“. V tomto roku sa opäť vrátime naspäť do podnikov. Pizzové krabice už budú minulosťou. Budú si chcieť vychutnať  čerstvé jedlo opäť v reštaurácii v príjemnej atmosfére.

 

 

Z farmy priamo na stôl
Farmárske produkty už dominujú všetkým trendom. Niektoré reštaurácie majú svoje vlastné záhrady, kde si pestujú svoje byliny a plodiny  alebo majú dodávateľov priamo zo zdravých fariem. Všetko BIO je super.

 

 

Vegetariáni
Aj rok 2019 sa bude niesť v duchu bezmäsitých jedál. V niektorých podnikoch tvorí vegetariánske menu až polovicu všetkých jedál, nebude tomu inak ani v priebehu tohto roka. Tento trend je v súlade so zdravým životným štýlom stále živý, do popredia sa dostáva aj vegánstvo.

 

 

Globalizácia v kuchyni 
Tak ako je globalizácia celosvetovým trendom v každej oblasti, tak aj gastronomické zariadenia sa budú globalizovať v ponuke jedál. Tento rok sa o slovo hlási latinskoamerická kuchyňa a arabská kuchyňa.

 streetfood jedlo toptrendy

 

 

V Amerike začlenia marihuanu do jedál a nápojov

Keďže marihuana sa v mnohých častiach  USA stáva legálnou,  dôjde k veľkému spotrebiteľskému posunu od konzumácie piva k nápojom s obsahom konope a marihuany. Obsahovať, ale budú látku kanabidiol, nie priamo THC. Takéto začlenenie marihuany do gastronómie sa deje prevažne v reštauráciách a baroch. Pridávanie do koktejlov alebo jedál nebude už nič kontroverzné.

 

 

Etnická kuchyňa

Etnické reštaurácie sú veľmi rozšírené, na Slovensko  postupne preniká tento trend tiež. V európskych metropolách pribúda v poslednom čase napríklad  čoraz viac podnikov s kvalitnou arabskou kuchyňou. .

 

 

Qui­noa, amarant a pohánka

Tieto pseudo obilniny ovládnu trh gastronómie, nakoľko veľa osôb trpí v poslednej dobe  celiakiou, tak sú jedlá pripravované z týchto „obilnín“, ktoré možno konzumovať ako tradičné lepkové potraviny resp. sú  rôznymi prílohy.

 

 Foto: flickr.com all creative commons