Thermosolar solárny kolektor

 

O získanie dotácie na inštaláciu slnečných kolektorov v rámci programu Zelená domácnostiam, sa uchádza čoraz väčší počet žiadateľov. Otázky, ktoré sa pri rozhodnutí prechodu na slnečné kolektory vynárajú, sa rôznia. Preto sme v našej redakcii vybrali 5 otázok pre odborníka. Na naše otázky odpovedá Alfréd Gottas, riaditeľ spoločnosti Thermosolar.

 

solarne kolektory na slovensku

 Foto: Visualhunt

 

 

Čo by sme mali zohľadňovať pri inštalácii kolektorov na staršie stavby?

Predovšetkým cieľ ich použitia. Príprava teplej vody je bezproblémová, bez ohľadu na to, či ide o novostavbu alebo starší objekt. V prípade podpory vykurovania je potrebné individuálne uvážiť pre každý  objekt potrebu tepla, tepelné straty a pod., teda ekonomickú výhodnosť takéhoto riešenia.

 

Je najvhodnejší čas na inštaláciu kolektorov leto alebo jeseň?

V tomto prípade neexistujú prakticky žiadne bariéry, pokiaľ neprší alebo strecha nie je zapadnutá snehom, je možné nainštalovať systém pre rodinný dom s 2 – 4 kolektormi do západu slnka, respektíve za jeden deň.

 

Nastali zmeny v dizajne kolektorov?

V tejto oblasti v posledných rokoch prebieha pomalý vývoj a nedajú sa očakávať žiadne revolučne nové riešenia. Všetky technológie sú už natoľko účinné, že v oblasti solárnych kolektorov dochádza k minimálnemu pokroku.

 

thermosolar solarne kolektory toptrendy eko byvanie

  Foto: Visualhunt

 

Ako si z týchto dvoch typov vyberať?

Pokiaľ necháme rozhodnutie na „ruku trhu“, výber je jednoznačný. Podľa údajov zverejnených ESTIF (Európska federácia solárneho termálneho priemyslu) sa v Európe inštaluje 88 – 92 percent plochých kolektorov a 8 – 12 percent vákuových (rúrových). Na Slovensku je situácia podobná. Zaujímavé je, že napríklad v Rakúsku, ktoré je v oblasti informácií o obnoviteľných zdrojoch v Európe zrejme najďalej, sa inštaluje až 98 percent plochých kolektorov. Pokiaľ je dôležitá stabilita dodávky tepla, dobrý pomer ceny a výkonu, životnosť, odolnosť voči snehu, ľadu a krupobitiu, jednoznačnou voľbou sú ploché kolektory.

 

 

O efektívnosti solárnych kolektorov údajne rozhoduje i nadmorská výška. Prečo je práve nadmorská výška taká dôležitá?

Pre kvalitné kolektory nadmorská výška nie je relevantná. Na Štrbskom Plese je síce priemerná ročná teplota nižšia ako v Bratislave, ale je tam zasa čistejší vzduch, vyšší podiel priameho slnečného žiarenia a v celoročnom priemere nie sú medzi týmito lokalitami žiadne podstatné rozdiely.

 

 

V zahraničí sa pomaly ujíma trend solárnych vozidiel. Vidíte budúcnosť vozidiel na solárny pohon aj u nás?

Ak sa vyrieši problém lacnej a jednoduchej akumulácie energie, rýchleho nabíjania a dlhšieho reálneho dojazdu, potom áno. V žiadnom prípade by som však v rámci alternatívnych možností nezabúdal na autá na vodíkový pohon, ktoré môžu v najbližších rokoch veľmi prekvapiť.

 

 

Máte aj vy otázku, na ktorú by ste chceli poznať odpoveď? Napíšte nám na facebook a my vám už v najbližšom vydaní magazínu EKO bývanie na ňu zodpovieme.