kafka 1Kinetické umenie v podobe nadrozmernej nerezovej pohyblivej sochy, vyrástlo pred niekoľkými rokmi v centre Prahy. Od tých čias si našlo stabilných obdivovateľov, ale aj kritikov umenia, ktorí, ako to už býva, s jeho novodobými prejavmi nie sú úplne stotožnení.

Hlava nemecky píšuceho spisovateľa židovského pôvodu Franza Kafky, ktorý žil a tvoril v Prahe, je dielom sochára Davida Černého. Lokalizovaná je na Národní třídě, pred neďalekým obchodným centrom.

 

kafka 4

 

Metamorfózy sochy

Pohyblivá hlava je zhotovená z nerezového plechu a skladá sa zo 42 horizontálne sa otáčajúcich častí. Výška sochy dosahuje takmer 11 metrov. Hmotnosť diela je 39 ton, z toho až 24 ton tvoria nerezové plechy. Pohyblivosť jednotlivých nerezových plechov je zaistená motorovými modulmi, ktoré sú prepojené kilometrami káblov. Všetky podlažia sochy sa otáčajú nezávisle na seba a každá z vrstiev sa otáča rýchlosťou 6 otáčok za minútu.

Hlava sa zastaví na stabilnom mieste dvakrát za hodinu na 15 minút, potom pokračuje v rotáciách, ktoré trvajú tiež 15 minút. Celá choreografia trvá celkovo 40 minút, počas ktorých sa hlava pohybuje pri viac ako pätnástich rôznych nastaveniach. Na základe konfigurácie postupnosti je možné choreografiu upraviť.

 

kafka 2

 

Technické údaje

Riadiaci systém funguje ako mozog sochy. Nachádza sa v 2,8 metra vysokej základni a obsahuje riadiaci systém spoločnosti Siemens Simotion, ovládací panel, rozvádzače, meniče pre servomotory a ďalšie elektrické zariadenia. Socha je schopná prijímať nové sekvencie a dá sa ovládať na diaľku.

Dizajnérsky tím, ktorí na soche pracoval, využil kreatívne riešenia z oblasti priemyselnej automatizácie a robotiky a vytvoril celkovo 2039 technických výkresov. Výstavba trvala sedem mesiacov, od apríla do októbra 2014, čo spolu zahŕňalo 8 900 hodín. Konkrétne strávili jeho plánovaním vývojári, dizajnéri a programátori 1 800 hodín, zatiaľ čo výroba trvala 4 200 hodín a montáž 2 900 hodín.

Hlava plášťa je vyrobená z 18 500 hrebeňov a kriviek z nehrdzavejúcej ocele. Zrkadlovo leštené plechy z nehrdzavejúcej ocele tvoria celkovú plochu 1 500 metrov štvorcových a vážia 24 ton. Socha má priemer 6,06 metra a obsahuje 252 veľkých konštrukčných častí a 42 senzorov, ktoré pomáhajú panelom orientovať sa.

 

kafka 3

 

Posolstvo diela

Mnohí považujú rotujúcu hlavu Franza Kafku za dokonalú zmes umenia a technológie. Na jednotlivé vrstvy sa dá pozerať so zložitosťou, akou bola Kafkova osobnosť. Predpokladá sa, že pohyb hlavy zobrazuje úroveň neuchopiteľnosti a pominuteľnosti, ktorá charakterizovala spisovateľov život. Mnohí ho opisujú ako "jedného z najvplyvnejších spisovateľov 20. storočia", ktorý ale väčšinu svojho života trpel depresiami. Či si zmysel a myšlienku diela vysvetľujeme správne, sa asi nedozvieme. David Černý je totiž známy tým, že svoje diela nevysvetľuje. Podľa neho je dôležité všetko nevysvetľovať a radšej nechať pozorovateľov zmätených a premýšľajúcich...

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Art-wibes.com