svietidlá obývacia izba toptrendy sk

 Vysoké stropy všetci milujeme. Vyzerajú skvele, pôsobia elegantne a vzdušne. Človeka uchváti pocit otvoreného priestoru. Na druhej strane majú aj svoje nevýhody – vykúriť miestnosť s vysokými stropmi trvá dlhšie, do úvahy treba brať aj náročnejšie požiadavky na osvetlenie. To platí aj pri obľúbených mezanínoch.

 

elegantný luster vysoký strop freska toptrendy.sk

 

Aký vysoký je vysoký strop a čo je to mezanín?

 

Najmä staršie byty alebo domy mávajú vysoké stropy, ktoré siahajú do výšky až troch alebo viac metrov. Vyzerá to efektne a pre mnohých sú byty s takýmito vysokými stropmi vysnívaným bývaním. Takéto miestnosti poskytujú mnoho možností pre interiérových dizajnérov a ľudí so záľubou v dekoráciách. Jednou z možností, ako využiť izby s nekonečnými stropmi je konštrukcia mezanínu.

 

presvetlená obývacia izba

 

 

Mezanín je už úplne iný príbeh. Ide o medziposchodie, ktoré je vytvorené horizontálnym predelením izby. Vzniká tak nová podlažná plocha, je to teda rozšírenie obytnej plochy. Novo vzniknuté priestory sa dajú využiť viacerými spôsobmi. Väčšinou býva mezanín využitý na umiestnenie postele a priestor, ktorý pod ním vznikne (keďže nemá plnú výšku), na vytvorenie relax zóny s gaučom, pracovného kútika s písacím stolom, na knižnicu, šatník, čokoľvek. Fantázii sa medze nekladú.

 

 

Osvetlenie pri vysokých stropoch nie je až také zložité. Optimálne stropné svietidlo je luster. Zapustené stropné svietidlá alebo nízke závesné svietidlá majú pri vysokých stropoch viacero nevýhod. Najvýraznejšou je náročná dostupnosť. Preto sú lustre pri vysokých stropoch ideálne – pri výmene žiarovky sa nemusíte šplhať až k stropu. Štíhly a vysoký luster navyše eštezvýrazní eleganciu miestnosti. Nenechajte sa však vysokým stropom strhnúť až príliš a nekupujte extrémne nízko visiace lustre.

 

Osvetliť mezanín je komplikovanejšie

 

Vytvorením dvoch samostatných podlažných plôch a pritom zachovanie aj spoločného stropu je výzvou pre interiérových dizajnérov a svetelných majstrov. Je dôležité zabezpečiť vlastné osvetlenie na hornej aj spodnej časti mezanínu. Dolná časť býva väčšinou tmavá, keďže novovytvorený strop bráni prúdeniu prirodzeného aj umelého svetla. Dobrou voľbou sú nástenné svietidlá.

Dôležité budú aj menšie typy svietidiel, ako napríklad pracovné lampy alebo závesné svetlá s nízkou výškou, ktoré budú osvetľovať priestor nad alebo pod deliacou priečkou, ale pritom nebudú uberať z už tak redukovanej stropnej výšky. Tieto závesné lampy, a najmä tá, ktorá bude osvetľovať spodný priestor, by mali vydávať čo najmenej tepla. Celý mezanín je totiž často skonštruovaný, čo kladie omnoho prísnejšie nároky na bezpečnosť a technické prevedenie osvetlenia. Ideálne sú LED svetlá, ktoré nevydávajú žiadne teplo.

Pri osvetľovaní a vytváraní mezanínu sa neunáhlite. Vymyslite si celý koncept dopredu. Na mnohých mezanínoch je totiž vidieť, že boli urobené narýchlo a osvetlenie sa zapájalo až dodatočne. Prejavuje sa to neefektívne a nevhodne umiestnenými svietidlami a spínačmi, zle alebo vôbec zakrytými káblami, nesprávnym rozvrhnutím zásuviek a tým aj obmedzenou možnosťou napájať menšie svietidlá. Všetkým týmto problém predídete uvážlivým naplánovaním celého projektu.

 

 

Text: Profisvietidla.sk

Foto: Profisvietidla.sk