mesiac čína kaplnka architektúra tradícia moderna 2 uvod

 

V dramatickej, hornatej časti krajiny, neďaleko hory Tai v Číne navrhli architekti zo spoločnosti Syn Architects netradičnú stavbu. Bola koncipovaná na zadanie skupiny Lushan, ktorej cieľom je povzbudiť návštevníkov, domácich i turistov v tejto oblasti, aby vošli do prírody, preskúmali ju, užili si ju a naučili sa poznať tunajšie mestečká, dediny a ich bezprostredné okolie. Okrem toho bude kaplnka plniť svoj praktický účel.

 

mesiac čína kaplnka architektúra tradícia moderna 3

 

Osvetlené polkruhové okno nad bazénom s vodou simuluje mesiac, ktorý nikdy nezapadne. "Zvolili sme holistický prístup prepojenia jednotlivých horských dedín. Vrátili sme sa do rodiska konfucianizmu, obnovili sme vzťah medzi dualitami, akými sú mesto a vidiek, hľadáme zabudnuté hodnoty a zanedbávané možnosti," hovorí o hlavnej myšlienke projektu architekt.

 

mesiac čína kaplnka architektúra tradícia moderna 4

mesiac čína kaplnka architektúra tradícia moderna 5

 

Budova kaplnky predstavuje betónovú konštrukciu s veľkým vonkajším baldachýnom podporovaným stĺpmi zasadenými do hlbokých výrezov, ktoré sú v noci osvetlené. Vo vnútri haly s dvojitou výškou sú na podlahe skaly obrastené machom a živými rastlinami, evokujúce miestne hory. Točité schodisko vedie na strechu stavby. Otvára sa na betónovej vyhliadkovej terase v tvare polmesiaca, s výhľadom na okolitú krajinu.

 

mesiac čína kaplnka architektúra tradícia moderna 6

 

Obrovské skalné platne, kamenné predmety a hladký sivý betón pokrývajú steny a podlahy stavby, takmer ako keby boli súčasťou hory a jej pokračovaním. Efekt "mesiaca" je vytvorený pologuľovitým tvarom, ktorý pretína strešnú rovinu sály, vystupuje hore ako osvetlené okno a odráža svetlo dole do dramatickej osvetleného priestoru v obradnej sieni pod ňou. V exteriéri vytvára okolitá voda na streche konštrukcie dokonalý odraz, ktorý z diaľky mení „zapadajúci mesiac“ na „spln“. Vo vnútri vytvára rovnaký efekt zrkadlový strop, ktorý ešte navyše zosilňuje prirodzené denné svetlo.

 

mesiac čína kaplnka architektúra tradícia moderna 1

mesiac čína kaplnka architektúra tradícia moderna 7

 

Pri projektovaní sobášnej sály sa myslelo aj na akustiku. Zakrivená stena "mesiaca" tvorí prirodzenú dutinu, vytvára tak jasnú ozvenu, ako funkčný symbol zosilňujúci prísľub medzi milencami a sprostredkujúci ich vzájomné sľuby svetu.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: amazingarchitecture.com