crosby studios xs kolekcia nabytku kuchynska linka fototapeta vyrezavane graffiti moderny rusky dizajn harry nuriev toptrendy sk kópia

 

 

Ruský dizajnér Harry Nuriev neprestáva udivovať svet. Po jeho spolupráci so značkou Opening Ceremony predviedol svoj zmysel pre streetwearovú estetiku aj v debutovej kolekcii jeho vlastnej agentúry Crosby Studios. A zdá sa, že niektoré kúsky z kolaborácie našli svoje miesto aj v úvodnej sérii nábytku s osobitým štýlom. 

 

 

Ako vysvetľuje Nuriev, kolekcia je súhrnom spomienok na detstvo a pubertu, ktoré strávil v Rusku. Dizajnér, ktorý striedavo žije medzi New Yorkom a Moskvou, sa snažil do návrhov zakomponovať to, čo mu v spomienkach rezonuje najviac. Vzhľad sídliskových panelákov a šedosť ulíc sa tak stali leitmotivom, ktorý sprevádza celú líniu, pozostávajúcu z kombinácie rozličných kusov nábytku. 

 

 crosby studios m kolekcia nabytku kuchynska linka fototapeta vyrezavane graffiti moderny rusky dizajn harry nuriev toptrendy sk

 

 

Nuriev sa rozhodol pre centrálne kúsky, ktoré by našli uplatnenie v každej miestnosti moderného bytu. S autorským odkazom sa pritom odvoláva na stiesnené bývanie, ktorému čelí aj on sám vo svojom brooklynskom byte. A azda práve preto sa do kolekcie dostala popri kuchynskej linke aj tapeta, kresla či stojanová lampa. 

 

 crosby studios kolekcia nabytku paravan dreveny rusky moderny dizajn toptrendy sk

 

 

V rámci farebného kódu zvolil Nuriev svoj vzťah k ostrým kontrastom. V prípade kolekcie s názvom Re:collection ide o svetlo zelenú farbu v odtieni farby roka z roku 2017, Greenery. Tie doplnil o antiestetickú šeď, prítomnú predovšetkým na tapete s typografickou potlačou, ironicky pripomínajúcou clonu fotografií z fotobánk. Jediným hashtagom #myreality sa tak dizajnér odvolal na svoj autorský zámer. 

 

 

crosby studios kolekcia nabytku moderny dizajn graffiti v interieri rusky sucasny dizajn harry nuriev toptrendy sk

 

 

Najpôsobivejším momentom kolekcie je upriamenie pozornosti na vyrezávaný drevený paraván a kuchynskú linku. V ich motíve totiž spojil rokokovú ornamentiku, typickú pre moskovské metro a kontrastné oldschoolové graffiti tagovanie, ktoré je zas typické pre ruské sídlisko, z ktorého pochádza aj Nuriev. Touto odvážnou kombináciou kontrastných tém vstúpil Nuriev so svojím štúdiom na územie konceptuálnych dizajnérov, medzi ktorými v súčasnosti nechýbajú ani mená ako Hussein Chalayan, či Virgil Abloh. Je to síce výrazný manifest antidizajnu, jeho umelecké kvality mu však nemožno uprieť. Re:collection teda nie je len debutom v rámci užívateľsky dostupného nábytku, ale takisto príkladom toho, v akom kontexte sa nachádzajú súčasní dizajnéri pri vytváraní kolekcií dnes.