nasa gril s pečena zmrzlina big green egg bbq zahradne grilovanie toptrendy tophoreca

 

 

Grilovanie nie je len záležitosťou letných terás. Je to súhrn rozličných kultúr, ktoré ovplyvnili podobu gastronómie. A podobným stretnutím kultúr vznikol aj gril, v ktorom je možné pripraviť prakticky akékoľvek jedlo. Svoju formu prevzal z tvaru japonských hrncov kamado. O tom by sa však nebolo vedelo, nebyť jeho modernizácie v Spojených štátoch amerických.

  

Keď sa v päťdesiatych rokoch námorný poručík Ed Fischer vrátil z Japonska, rozhodol sa, že kamado hrniec predstaví aj vo svojej domovine. Aby dosiahol želaný efekt, pripravil pred svojím obchodom živú ukážku toho, akú skvelú chuť je možné dosiahnuť vo vysoko záťažovom keramickom grile, peci na drevné uhlie. No na slovo kamado reagovali zákazníci rozporuplne. Vytvoril teda pomenovanie Big Green Egg, ktoré sa časom v zahraničí ustálilo len ako egg a na Slovensku ako „zelené vajíčko“ alebo v skratene „vajíčko.“Prvé "zelené vajíčka" však boli ešte z hliny, ktorá síce teplo akumulovala dokonalo, no bola veľmi krehká a ľahko sa poškodila. V 90. rokoch preto vznikol nový gril. Ten bol vyrobený prostredníctvom technológií využívaných aj v NASA. Upravená, keramická verzia zabezpečila znižovanie spotreby tuhého paliva aj stabilizáciu teploty pri varení. 

 

 nasa gril pečena zmrzlina vegan bbq toptrendy tophoreca

 

 

Dômyselný, zato jednoduchý spôsob bol vyvinutý aj v otázke uhasenia ohňa na grile. Big Green Egg sa totiž skladá z dvoch typov vrchnákov, umiestnených na vrchnej časti keramickej kupoly. Kým liatinový regulátor teploty umožňuje regulovať teplotu, viditeľnú na integrovanom teplomere, keramický vrchnák slúži na uhasenie plameňa v grile. Účinná metóda však umožnila nielen bezpečnú manipuláciu, ale zároveň ekonomickejšie využívanie drevených brikiet. Tie je vďaka rýchlemu uduseniu ohňa možné využívať omnoho dlhšie. Uzavretý grilovací systém, stabilná teplota a jednoduchá regulácia teploty umožňujú prípravu rýb, hydiny, steakov, ale aj chleba, ovocia či pizze.

 

 

 

 

 

 

 

 

Litrové balenie zmrzliny z pečených pomarančov je možné pripraviť v priebehu dvadsiatich minút. Na rošt pri teplote 170°C stačí položiť špeciálny grilovací pekáč s nakrájanými pomarančmi a dreňou z vanilkových strukov. Následne stačí z ugrilovaných pomarančov poľahky vytlačiť šťavu, pridať cukor, kokosové mlieko a semolinu pre zahustenie. Na záver len stačí vliať zmes do zmrzlinovača a nechať dôkladne premiešať. Alternatívou voči zmrzlinovaču je ručné šľahanie, ktoré sa odporúča opakovať každú polhodinu, aby nedochádzalo k tvorbe nežiaducich ľadových kryštálikov. Prevenciou voči tvorbe je soľná posýpka na povrchu. 

 

 

nasa gril pečena zmrzlina big green egg bbq zahradne grilovanie toptrendy tophoreca

 

 

Aj tento rýchly recept dokazuje to. že s Big Green Egg je možné pripraviť naozaj akékoľvek jedlo. Barbecue nemusí byť len o steakoch a klobásach. Kreativitu je možné uplatniť za každých okolností. či už máte poruke len práve ulovenú rybu, kilo zemiakov alebo múku, soľ a pivo. Receptov na prípravu jedla nikdy nie je dosť, obzvlášť ak sa raz rozhodnete presťahovať presťahovať na záhradu celú kuchyňu, ktorú je možné navrhnúť priamo cez aplikáciu