sebastien bras toptrendy

 

 

O tom, že pripravenému praje šťastie, sa presvedčil aj jeden z najuznávanejších francúzskych šéfkuchárov. Sébastien Bras, majiteľ reštaurácie Le Suquet si vychýrenú kvalitu svojej kuchyne udržiaval veľmi dlho na mimoriadne vysokej úrovni. Dôkazom boli aj tri michelinky, ktoré si vyslúžil pred dvadsiatimi rokmi.

 

sebastien bras

 

Lenže časy sa menia a Bras svoje priority riadne prehodnotil. Už v roku 2017 požiadal o odobratie micheliniek. Dôvod? Neznesiteľný stres a obavy z nečakaných návštev komisárov. Kvalita reštaurácie Le Suquet však ani omylom nepoklesla.

 

Ako uviedol samotný Bras pre médiá, motívom jeho rozhodnutia boli obavy. „Inšpektori vás prídu navštíviť bez varovania kedykoľvek a vy musíte byť pripravení na to, aby bolo všetko v poriadku. V praxi to znamená, že všetkých 500 chodov musí byť denne v úplnom poriadku,“ ozrejmil v rozhovore pre magazín Brut. Bras zároveň naznačil obavy o psychické zdravie, odvolávajúc sa pritom na neslávny prípad šéfkuchára Bernarda Loiseaua, ktorý sa pre neúmerný tlak rozhodol spáchať samovraždu. Pre uznávaného francúzskeho šéfkuchára je vo veku 46 rokov najdôležitejší pokojný život naplnený satisfakciou v súkromnej aj profesionálnej oblasti. Ako ďalej pokračuje v rozhovore pre mesačník Midi Gourmand, od roku 1999, krátko po tom, čo prevzal do rúk rodinný podnik svojich rodičov, musel toto prestížne bremeno znášať so cťou a vedomím, že v jeho okolí sa toho veľa zmení. 

 

Reštaurácia, ktorá sa podľa jeho vlastných slov nachádza prakticky na konci sveta, v malej osade Aubrac, sa za noc premenila na vyhľadávaný lokál pre elitu svetového kalibru, ktorá bola ochotná precestovať všetky končiny Francúzska len preto, aby sa mohla v Le Suquet usadiť. Pre médiá aj verejnosť je tento akt šokujúcim aj z toho dôvodu, že sa komora spoločnosti Michelin rozhodla vyjsť požiadavke Sébastiena Brasa v ústrety. Je to tak prvýkrát v histórii, čo Michelin vyhovel žiadosti o odobratie hviezdičiek. Dodajme, že ide o odobratie najvyššieho, tretieho Michelinovho radu. 

 

 

Le Suquet exterier Christophe Pit 01 1

 

 

 

 

Le Suquet reštaurácia Christophe Pit 05

 

 

Foto: Christophe Pit