resort Whirlpool Fonte Roccolino

Lefay Resort vyzerá na prvý pohľad ako luxusné stredomorské stredisko, ktorých nájdete neúrekom. Je však výnimočné. Prečo? Čítajte ďalej!

royal LefayRoyalSuite 103

Lefay Resort & SPA Lago di Garda sa nachádza v Gargnano, v jednej z najmalebnejších dedín na známom jazere.

Rezort, ktorý ako prvý na tomto území dostal päť hviezdičiek, je situovaný vo vnútri 11 hektárového prírodného parku,

v samom srdci renomovanej „Riviera dei Limoni“.

 

Obklopujú ho mierne kopce a prírodné terasy bohaté na olivovníky a lesy, s výhľadom na jazero.

 

Koncept je postavený na modernom wellnesse, hosť si teda odnáša komplexný zážitok z dovolenky.

Ten zahŕňa krásnu okolitú prírodu, pokoj a ticho,spa ovenčené viacerými cenami, lokálne dostupné suroviny a znamenitú stredomorskú kuchyňu.

To, čo sa podarilo dosiahnuť architektom, je svojím spôsobom inovatívne.

 

Inšpiráciu našli v citrónovníkoch, stromoch typických pre hornú časť jazera Lago di Garda.

Tie sú v zime chránené skleníkmi, postavenými na kamenných pilieroch.

Úcta k prírode sa v interiéri hotela pretavila do použitia miestnych materiálov.  

 

camere Prestige Junior Suite Balcony

resort Whirlpool Fonte Roccolino

resort Lefay Resort SPA Lago di Garda

Vynaložené úsilie, ktoré sa vrátilo

Architektúra Lefay Resortu rešpektuje okolitú krajinu a životné prostredie. Hotel netvorí len jedna budova, ale viacero samostatne vybavených jednotiek, ktoré sú umiestnené do svahu. Centrálna štruktúra je vzdušná a svetlá, bočné budovy sú zasa roztrúsené po svahu. Vďaka hustej vegetácii ťažko rozlíšite krytiny striech, ktoré splývajú s okolím, a len hádate, kde sa asi končia. Zvláštnosťou projektu je značné úsilie, ktoré museli vynaložiť v začiatočnej etape výstavby. Táto si vyžiadala odstránenie a prevoz 60 tisíc kubických meterov zeminy. Z architektonického hľadiska sa majitelia rozhodli pre štýl inšpirovaný súkromnými vilami v tejto oblasti, s kamennými a drevenými stĺpmi používanými pri pestovaní citrónovníkov. Integrácia budov do terasových svahov a orientácia na juh priniesla rezortu značnú úsporu energie. V spoločných priestoroch je vykurovanie aj chladenie zabezpečené sálavými systémami, ktoré sú zabudované v stropoch a podlahách. To prináša výhodu v podobe neexistujúceho prievanu a hostí zároveň nerušia zvuky klimatizácie. V interiéri sa majitelia nebáli prírodných materiálov ako drevené parketové podlahy, nábytok z masívneho orechového dreva či červený mramor z Verony vo vstupných priestoroch a v kúpeľniach.

 

resort Lefay Bar

spa Energetic Therapeutic Gardens

Moderná reinterpratácia luxusu

Príbeh rezortu Lefay začali písať Alcide a Liliana Leali. Alcide pracoval v rodinnom podniku, dokiaľ spolu s manželkou Lilianou, vyštudovanou architektkou, nezaložil v roku 1989 leteckú spoločnosť Air Dolomity. Tá uľahčila podnikateľom cestu zo severného Talianska do zvyšku Európy. Po získaní prestížneho medzinárodného ocenenia a dekáde aktívnej spolupráce došlo k v roku 2003 k akvizícii Air Dolomity a leteckej spoločnosti Lufthansa. Manželský pár stál pred novou výzvou – projektom v oblasti služieb. To viedlo k vytvoreniu značky Lefay Resort a vybudovaniu ekologických stredísk, založených na modernej reinterpretácii pojmu luxus, so záväzkom k životnému prostrediu. V roku 2008 bol otvorený prvý z hotelov ich siete, Lefay Resort & Spa Lago di Garda.

 

 

camere Prestige Junior Suite

camere Private Living Room in Exclusive Suite

Environmentálne zodpovední

Rezort navrhli a postavili s ohľadom na životné prostredie a environmentálnu zodpovednosť každého z nás. Dopomohli k tomu dokonalé začlenenie architektúry do okolitej krajiny, zavedenie technológií poslednej generácie a využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Hotel sa stal prvým wellness zariadením, ktoré podpísalo dobrovoľnú dohodu s talianskym Ministerstvom životného prostredia o emisiách CO2 v odvetví cestovného ruchu a o ich znížení pod 1 130 ton ročne. Na konzistentnom znížení emisií sa podieľa aj výber dodávateľov a obchodných partnerov, ktorí väčšinou pochádzajú z provincie Brescia.  

 

resort Energetic and Therapeutic Garden La Fenice Rossa

Fotovoltická kupola ako dekoratívny prvok

Oblasť Riviera dei Limoni zápasí s nedostatkom vody. Lefay Resort reagoval na túto výzvu a využíva zber dažďovej vody. Prepad z bazénov sa používa na zavlažovanie, pričom na spotrebu vody dohliada špeciálny softvér. Vďaka nemu bola úspora vody vyčíslená až na 50 %. V súčasnej dobe je stredisko z 85 % vykurované vďaka obnoviteľným zdrojom energie, ktoré sa využívajú aj na chladenie a čistenie vzduchu. Elektrická energia z obnoviteľných zdrojov tvorí neuveriteľných 100 %, pričom vyše polovica sa generuje priamo na mieste. Podieľajú sa na tom solárne panely inštalované na streche hlavnej reštaurácie La Grande Limonaia, priamo nad jedálenskou časťou a elektráreň na biomasu spolu so systémom kogeneračných mikroturbín a absorpčným chladiacim zariadením. „Na našich hostí fotovoltická elektráreň vždy hlboko zapôsobí. Je umiestnená nad jedálňou takým spôsobom, že ju môžu vidieť. Kupola je v skutočnosti vyrobená z fotovoltických panelov, takže má aj dekoratívnu funkciu. Slúži aj ako tienenie, čím sa zabraňuje prehriatiu v lete a vytvára atmosféru podobnú vzdušnej pergole. Za rok môže vyprodukovať 12 200 kWh elektrickej energie,“ vysvetľujú majitelia.

 

resort Entrance

Jedno z mála v Taliansku

Biomasa ako ekologický materiál umožňuje optimalizovať využívanie dreva v oblasti hotela, zapojené sú aj miestne poľnohospodárstvo a záhradníctvo. Energia z biomasy pokrýva približne 70 % energetickej náročnosti rezortu a používa sa na vykurovanie miestností, bazénov a na výroby sanitárnej teplej vody. Kogeneračné mikroturbíny kombinujú výrobu elektrickej energie a tepla, ktoré sa využíva na vykurovanie. Úspora emisií CO2 bola v tomto prípade vyčíslená na 380 ton ročne. Absorpčné chladiace zariadenie zasa umožňuje ekonomickú prevádzku kogeneračných jednotiek aj mimo vykurovacej sezóny a produkované teplo sa tak využíva celoročne. Zariadenie v Lefay Resorte je jedným z mála v Taliansku.  

ristorante Trattoria La Vigna

Green Book

Za skutočný zdroj úspechu však majitelia nepovažujú moderné technológie ale excelentných zamestnancov, vďaka ktorým môžu byť spokojní aj ich klienti. Preto kladú veľký dôraz nielen na výber správnych ľudí, ale aj na ich profesionálny rozvoj a kariérny rast. Dobré vzťahy s pracovným kolektívom podporujú časté školenia pre služobne mladších zamestnancov, komfortné súkromné byty, vlastná čast reštaurácie vyhradená pre zamestnancov a motivácia prostredníctvom stanovenia si profesijných cieľov. Ako dobrý krok k podpore hospodárskeho rozvoja územia sa ukázalo zamestnávanie miestnych – viac ako polovicu personálu tvoria ľudia žijúci v blízkych mestách. Lefay Resort sa angažuje aj v podpore a propagácii jazera Lago di Garda v zahraničí. Rovnako sa zaviazal k sponzoringu kultúrnych, spoločenských a športových podujatí. Majitelia vytvorili pre hostí strediska akýsi manuál, „Green Book“, v ktorom im poskytli pohľad za oponu. Táto kniha popisuje základnú filozofiu, ako aj systémy a nástroje, prostredníctvom ktorých dosahujú svoju filozofiu a cestu hotela s fungujúci green manažmentom. Prevedené do čísel, táto forma zelenej energie prináša zníženie emisií CO2 o 510 ton ročne.  

 

resort Lefay Resort SPA Lago di Garda at night

 

Lefay SPA je rozdelené do troch častí: „Svet vody a ohňa“ zahŕňa všetky časti spojené s bazénmi, saunami, jaskyňami a jazierkami; „Príroda a zdravie“ sa skladá z veľkej telocvične, vybavenej najmodernejším zariadením, a z fitness štúdia. Posledná časť „V tichu a medzi hviezdami“zahŕňa vonkajšie miesta pre športové aktivity a chodníky určené pre wellness a relaxáciu. Spa získalo viacero ocenení, naposledy bolo vyhlásené za Worldwide Health and Wellness Destination v súťaži World SPA and Wellness Awards 2016.

 

vital gourmet giardino

Šéfkuchár Matteo Maenza pripravuje recepty stredomorskej kuchyne pre elegantnú reštauráciu La Grande Limonaia a pre Tratottoriu La Vigna. Fungujú na piatich základných princípoch – na extra panenskom olivovom oleji, sezónnosti, typických talianskych surovinách, etike (vyhýbajú sa živočíchom ohrozeným vyhynutím či produktom získaným násilnými metódami) a na dodávateľoch dodržiavajúcich princípy ekologického poľnohospodárstva.  

 

vital gourmet limone

text: Sláva Štefancová

foto: Lefay Resort & SPA Lago di Garda