laserová operácia očí xs zdravie detail oka toptrendy sk

 

Z každej strany na nás útočí v poslednom čase reklama ohľadom rýchlej a bezpečnej operácie našich očí. Časopisy, noviny, televízia, internet, tieto všetky médiá sú plné reklám, ktoré sľubujú zázrak na počkanie za určitý poplatok. Je to pravda? Nejde však zase iba o akýsi umelo vyvolaný boom za účelom zbohatnutia? Čítate a spravte si svoj názor sami.

 

Iste už tušíte, že s najväčšou pravdepodobnosťou hovoríme o laserovej operácie očí. Touto technikou sa v súčasnosti odstraňujú očné chyby ako sú krátkozrakosť, ďalekozrakosť ale aj vrodené poruchy ako je astigmatizmus. Čiže ide o zákrok laserovými lúčmi rôznej intenzity bez tradičného skalpela a iných súvisiacich inštrumentov.

 

laserová operácia očí zdravie detail oka

 

 

Prosíte si laserovú operáciu? Ráčte si vybrať

Centrom pozornosti sa stáva očná rohovka, ktorej sa zákrokom zmení jej hrúbka a zakrivenie. Laserovými lúčmi sa nielenže vykoná požadovaná korekcia rohovky ale sa aj nimi pripraví na samotný zákrok. Neexistuje iba jedna laserová metóda pochopiteľne. Stretávame sa s metódami buď povrchovými s názvom Lasek, PRK, alebo hĺbkovými, tzn. iLASIK a FemtoLASIK. Napriek počtu a zaujímavo znejúcim názvom musia adepti na laserovú operáciu očí spĺňať niektoré predpoklady, aby bol jej priebeh rýchly a bezproblémový. Takže, minimálny vek na laserovú operáciu je stanovaný na osemnásť rokov a očná vada musí byť ustálená aspoň po dobu jedného roku. Podobne, aj niektoré diagnózy ako reumatizmus, cukrovka, tehotenstvo, pečeňové a imunitné ochorenia sú dôležitými aspektami na merítku váh, či operovať, alebo nie.

 

 

 

Lokálna anestéza bohato postačuje

Ak je teda človek dospelý a netrpí vyššie spomenutými neduhmi, tak ho čaká predoperačné vyšetrenie v rámci ktorého očný lekár odporučí jednu z laserových metód a následne je potreba ešte absolvovať niektoré príslušné interné vyšetrenia, aby sa zabránilo nežiadúcim komplikáciám. Z toho pacienti naozaj nemusia mať obavy, pretože tieto sa vykonávajú úplne štandartne pred každým operačným zákrokom. Istota je predsa istota. Apropo, operuje sa iba v lokálnej anestéze, takže akékoľvek obavy nie sú na mieste. Lekári odporúčajú pred termínom operácie minimálne päť týždňov nenosiť mäkké kontaktné šošovky a tvrdé kontaktné šošovky by sa mali nahradiť okuliarmi s príslušnými dioptriami tri týždne pred zákrokom aby to neskresľovalo výsledok operácie.

 

 

 

Každá laserová metóda má svoje určenie

Poďme teraz ku konkrétnym laserovým metódam. Tie sa delia, ako sme už spomínali, na povrchové a hĺbkové. Povrchovými, ako už naznačuje názov sa upravuje povrch a zakrivenie rohovky, no súčasne musí byť tá najvrchnejšia vrstva rohovky na nevyhnutný čas odstránená.Naproti tomu, hĺbkové laserové metódy sú ten modernejší a šetrnejší operačný prístup k vašej rohovke. Ich výhoda spočíva v tom, že sa nemusí najskôr odstrániť povrchová časť rohovky. Takpovediac rovno sa ide na vec.

 

Aby sme neboli iba všeobecní, uvedieme si dve metódy, ako príklady povrchovej a hĺbkovej. Laserová metóda s názvom LASEK prebieha nasledovne. Tá sa prevádza mechanickým odstránením povrchovej časti, čiže epitelu rohovky za pomoci dvadsať percentného roztoku alkoholu. Nevhodné zakrivenie rohovky sa následné vyrovná laserom. Na úplná záver sa nasadí ochranná kontaktná šošovka, ktorej cieľom je urýchľovať hojenie. To trvá obvykle iba niekoľko dní. Samotná operácia trvá celkovo približne štvrť hodiny. Celkový návrat do pôvodného stavu trvá niekoľko týždňov, počas ktorých môže pacient pociťovať takzvaný syndróm suchého oka, prípadne sa môžu pridružiť zápaly.

 

Ako príklad hĺbkovej operačnej metódy uvádzame metódy Z – LASIK. Táto využíva hneď dva druhy laserov. Tým prvým, femtosekundovým, sa vytvorí bez poškodenia rohovky lamela, tá sa vyklopí a korekcia rohovky sa vykoná druhým, excimerovým. Lamela sa potom vráti na svoje pôvodné miesto a po niekoľkých hodinách sa priľne k rohovke. Táto operácia trvá o niečo dlhšie, zhruba dvadsať minút. Rekonvalescencia v tomto prípade je rýchlejšia, a teda pacient môže normálne vidieť už na druhý deň. Niekoľko dní musí síce šetriť svoj organizmus a nevystavovať ho zvýšenej námahe, no do troch týždňov je všetko v starých koľajách. Vlastne v nových, po problémoch s očami niet žiadnej stopy.

 

 

Pre každú vekovú kategóriu sa nájde to správne riešenie

Ľudí vo všeobecnosti pochopiteľne zaujíma, ktorá operačná metóda je pre nich tá pravá. Či povrchová, alebo tá hĺbková. LASEK – om sa odporúča vykonať odstránenie krátkozrakosti a astigmatizmu. Navyše odstránenie týchto očných vád sa deje iba povrchovo, bez ochrannej rohovkovej lamely. A vôbec, povrchová metóda sa neodporúča použiť u ľudí s tenkou rohovkou. Preto súčasné medicínske pracoviská preferujú moderné hĺbkové operačné metódy, ktoré sú absolútne bezbolestné, bezpečné a zaručujú pacientovi rýchle hojenie.Na záver vám dlhujeme ešte povedať hornú vekovú hranicu laserových operácií. Tá je stanovená na šytridsaťpäť rokov. Po jej prekročení sa odporúča vymeniť celú očnú šošovku. Rohovka sa jednoducho nareže skalpelom, pôvodná šošovka vyberie a nahradí novou, umelou. A znovu, rýchly a účinný proces. Takže v podstate dnes máme vhodnú operačnú metódu očí na zlepšenie zraku a kvality života pre všetky vekové kategórie, a to je dôležité.