ikigai japonske umenie interier styl 0 uvod

 

V našom hyper prepojenom svete sa trendy okolo nás striedajú rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Za posledných pár rokov sme sa zoznámili s dánskym hygge štýlom, švédskym lagoom či škótskym cosagach. Najnovší koncept životného štýlu, ktorý preniká aj do oblasti dizajnu, je japonský ikigai (ee-key-guy).

 

ikigai japonske umenie interier styl 0

 

Rovnako ako dánske hygge nemá ani japonský ikigai v medzinárodných jazykoch doslovný ekvivalent. Slovo "iki" znamená život a výraz "gai" hodnota, inak by sa dalo spojenie oboch slov vyjadriť ako dôvod bytia. Japonci ho bližšie popisujú, ako dôvod prečo vstať z postele, venovať sa práci, rodine i záľubám, teda všetko, čo im prináša radosť, nadšenie i zdravie.

 

ikigai japonske umenie interier styl 1

ikigai japonske umenie interier styl 4

 

V dizajne a interiéroch sa ikigai rieši upravením priestorov tak, aby vyžarovali harmóniu, pokoj a prispievali k celkovej pohode. Tim Tamashiro, autor nového sprievodcu How to Ikigai, vysvetľuje tento koncept ako „mapu, ktorá vám môže pomôcť viesť k zmysluplnejšiemu životu“.

 

ikigai japonske umenie interier styl 3

 

Súvislosť s interiérovým dizajnom v tomto štýle vysvetľuje takto: „Môžete navrhnúť šatníkovú skriňu, dizajnovať prvky záhrady, zoskupenie sedenia pri jedálenskom stole alebo spôsob, akým sú vaše topánky uložené pri vchodových dverách. Navrhovať znamená plánovať, predstavovať si, implementovať alebo vytvárať podľa vašich potrieb a estetiky. Všetko čo vám vyhovuje, čo vás upokojuje a čo je pre vás praktické, je správne. Týka sa to premyslenej starostlivosti a starostlivosti o krásu a funkčnosť.“

 

ikigai japonske umenie interier styl 2

ikigai japonske umenie interier styl 6

 

Interiérový dizajn v štýle ikigai je kombináciou škandinávskej funkčnosti a japonskej estetiky. Pri výbere materiálov a farieb sa kladie dôraz na prírodu. Takže vhodný je ratan, drevo, kamenina aj keramika. Sú príjemné na dotyk, priateľské k životnému prostrediu a majú pozitívny vplyv na celkovú harmóniu. Tlmené farby týchto prírodných materiálov umožňujú vyčerpaným očiam po celodennom zhone oddychovať a ostatným zmyslom upokojiť sa.

 

ikigai japonske umenie interier styl 8

ikigai japonske umenie interier styl 9

 

Nábytok a interiérové doplnky ikigai štýl volí v čistých líniách a prvoplánovo praktické a funkčné. Interiéry majú byť zariadené premyslene, bez zbytočných okázalých a okrasných doplnkov a množstva malých drobností. Ak túžite po drobnom potešení, v jednej miestnosti si ho doprajte maximálne v dvoch kusoch. Podľa tejto japonskej filozofie drobné doplnky trieštia pozornosť, nabádajú k aktivite a ťažko sa udržiavajú v bezchybnom poriadku.

 

ikigai japonske umenie interier styl 5

 

Energia v ikigai interiéri musí voľne prúdiť a celok má pôsobiť sviežim dojmom, inak povedané, ikigai premyslene spája vášeň aj účel. A Japonci naň nedajú dopustiť.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Casa Cultures