laponsko uvod

Kde žijú jediní pôvodní obyvatelia Európy? Laponsko, to je nedotknutá panenská príroda, nekonečné snehové pláne, preháňajúci sa soby, magická polárna žiara. Zimná romantika, ktorú nikde inde na svete nezažijete.

 

Kde žijú jediní pôvodní obyvatelia Európy? Laponsko, to je nedotknutá panenská príroda, nekonečné snehové pláne, preháňajúci sa soby, magická polárna žiara. Zimná romantika, ktorú nikde inde na svete nezažijete.

 

laponsko katja kristoferson abisko national park 3403

 

Čo treba vidieť v Laponsku?

Laponsko leží v severnej Európe a zahŕňa severnú časť Škandinávie (Nórsko, Švédsko, Fínsko) a polostrova Kola v Rusku. Ísť do Laponska a nepokúsiť sa uvidieť nebeské divadlo, ktorým je táto krajina známa, je hriech. Samozrejme, nie vždy sa vám to podarí a musíte mať aj kus šťastia, no ak si to chcete poistiť, stanica AuroraSky v národnom parku Abisko je na to ako stvorená. Ideálne miesto na sledovanie najväčšej svetelnej šou na zemi – polárnej žiary.

 

laponsko lola akinmade åkerström northern lights 2602

Polárna žiara

Polárna žiara alebo auroraborealis sa objavuje začiatkom septembra. Posledné pohľady na tieto zvlnené dúhy sa dajú zachytiť až do konca marca. Krásny úkaz je aj polnočné slnko, ktoré si tiež nenechajte ujsť. Aby ste si užili všetko naplno, odporúčame sem ísť v zime. Nezabudnite na kvalitné oblečenie prispôsobené extrémne nízkym teplotám.

 

laponsko tomas utsi hiking 4312

 

Jediní pôvodní obyvatelia Európy

„Must-see“ sú napríklad mestá v polárnom kruhu Luleå a Kiruna. Sú to posledné veľké základne civilizácie, nachádzajúce sa len pár minút od divočiny. Žijú tu Saamovia - jediní pôvodní obyvatelia Európy s vlastným jazykom, kultúrou a zvykmi, ktorí sú navyše neuveriteľne milí a priateľskí. Ak chcete spoznať ich zvyky, náturu, produkty a priblížiť sa k ich životu, zamierte sem.

 

laponsko 1

 

Pri hľadaní výletov a špeciálnych zážitkov hľadajte označenie „SápmiExperience“. Dozviete sa tak viac o ich tradičnom spôsobe varenia a otestujete miestne remeselné výrobky, potraviny a ich spôsob výroby.

laponsko staffan widstrand dog sledding 90

Rybolov

Dobrodružstvo so sobmi ako z rozprávky o Snehovej kráľovnej zažijete napríklad v centre NuttiSámiSiida. Je to turistická spoločnosť, ktorá organizuje prírodné a kultúrne zážitky založené na kultúre Saamov a ponúka aj špeciálne ubytovanie v blízkosti sobov. Nachádza sa v dedine Jukkasjärvi približne 20 km od mesta Kiruna. Môžete si tu vyskúšať aj jazdu na koni, psie záprahy na zasnežených pláňach, okúsiť prvotriedny rybolov.

 

laponsko pernilla ahlsén traditional village 6922 uvod

 

Za návštevu stojí aj dedina Gammelstad s kúzelným kamenným kostolom z 15. storočia, drevenými budovami a stredovekými ulicami. Vo fínskom Laponsku, v mestečku Rovaniemi nájdete aj Artikum – zaujímavé múzeum o Laponsku. A, samozrejme, nezabudnite si fotoaparát, lebo to, čo tu zažijete a uvidíte, jednoducho musíte zdokumentovať.

Pripravila: Jana Gombošová

Ak Vás zaujíma, aké gastro špeciality môžete v Laponsku ochutnať a kde sa na dovolenke v tejto krajine ubytovať, inšpirujte sa v našom článku na webe Top Horeca.

laponsko pernilla ahlsén reindeer meat 6932