Snímka obrazovky z 2020 04 07 14 50 30

 

Obchodníci sa bránia, že stav vašej sedačky je prirodzeným javom, ktorý má za následok jej dennodenné používanie. Preto vám len veľmi ťažko opotrebovanú sedačku zreklamujú. Jediné, čo vám zostáva je pravidelne sa o ňu starať tak, aby vám vydržala niekoľko rokov.

 

Ak na svojej novej sedačke pozorujete nasledujúce zmeny, vedzte, že tvarovanie, formovanie záhybov či tzv. vlnenie poťahu je prirodzené a nejde o chybu vo výrobe, ani o nekvalitný výrobok. Každý dlhodobo používaný čalúnený výrobok po istom čase nevyzerá tak, ako v začiatkoch jeho používania. Lesklé miesta na poťahu, či pokrčenie často závisia najmä od sedacích návykov používateľov sedačky. Preto obchodníci vo svojich manuáloch majú návody, ako správne sedačku používať napr. sedačku je potrebné zaťažovať rovnomerne, je potrebné striedať miesta sedenia na celej sedačke, aby ste sa vyhli používaniu sedačky iba na jednom mieste. Mali by ste sedávať na rozličných miestach a to v rôznych polohách.

 

Top trendy v byvani paul weaver nWidMEQsnAQ unsplashFoto: Paul Weaver

Ak ste o tom doteraz ešte nevedeli, tak žiadna sedačka nepatrí ku stene. Nepritláčajte ju na doraz, pretože ide o kus nábytku, ktorý potrebuje dýchať. Najmä preto, aby sa za ňou netvorili žiadne plesne. Nechajte medzi stenou a opierkou minimálne 25 cm voľného priestoru. Ak máte v obývačke umiestnenú sedačku v blízkosti radiátora, aj tie by ste mali od seba dostatočne vzdialiť vo vzdialenosti minimálne 50 cm. Vyššia teplota sedačke skracuje jej životnosť.

 

Top trendy v byvani sedačka staroslivosť čistenie cleaner inside weather eAzLO5tr2 c unsplashFoto: unsplash

Nemali by ste ju vystavovať dennodennému slnečnému žiareniu. Pokiaľ nemáte na výber a sedačka bude umiestnená tesne pri oknách – zastrite žalúzie, či rolety. Sedačka sa vám poďakuje o niekoľko rokov, keď nebude popraskaná, alebo keď nestratí svoju farbu. Pohovku pravidelne (raz do týždňa) vysávajte a pretrite vlhkou handričkou bez použitia mydla a iných prípravkov na to určených. Ak už sa len predsa stane malá nehoda – čo najskôr sedačku vyčistte a neodkladajte to na neskôr.

Existuje prevencia pred opotrebovaním?

Pravidelné čistenie, pravidelná impregnácia a zvýšená ochrana pred nehodami. Len takto si môžete sedačku vo svojej obývačke užívať po dobu niekoľkých rokov. Na čistenie alebo na impregnáciu používajte výhradne len špeciálne prostriedky, ktoré sú na to určené. Bežnými čističmi by ste mohli poškodiť materiál sedačky. Sedačku samozrejme nesušte fénom, ani na dennom slnku. Chráňte svoju sedačku pred potom, vlhkosťou pretože spôsobujú žmolky, či rednutie látky. Používajte prehosy, ktoré vašu sedačku aspoň čiastočne ochránia.

 

inside weather 2EUdAWQ3Uko unsplashFoto: Unsplash

Kompletnú údržbu sedačky by ste mali robiť minimálne 2 krát ročne. Ak sa pustíte do impregnácie bez odborníka, budete na to potrebovať: handričku, vysávač, penový čistiaci prostriedok a impregnačný prostriedok. Sedačku poriadne povysávajte. Naneste čistiacu penu, ktorú necháte pôsobiť. Po pôsobení ju zotriete vlhkou handričkou. Dbajte o dôkladné vyčistenie opierok a miest na sedenie, ktoré sa využívajú najčastejšie. Najlepším pomocníkom pri čistení vašej sedačky sa môže stať vysávač na mokré vysávanie. Ním dokážete vysať zažratú špinu a prach.

 

Text: Petra Laclavíková

 

Prečítajte si tiež: