element5 digital ZY7J02fmKqE unsplash

 

Vianoce sú už za dverami a k nim neodmysliteľne patrí aj vianočné LED osvetlenie rovnako ako v interiéri aj v exteriéri. Svoje domy začíname zdobiť počas adventu a pri prvých nádielkach snehu, no mať všetko pripravené a premyslené – to chce čas. Teraz je tá správna chvíľa inšpirovať sa.

 

anthony cantin JOow1 Wsn k unsplash 

LED svietidlá

Narozdiel od obyčajných svietidiel LED svietidlá sú o niečo drahšie, no výrazne šetria energiu, majú dlhšiu životnosť a sú bezpečné. Vysvieťme sa aby náš dom i záhrada sviatočne svietili. Máme na výber svetelné reťaze rôznej dĺžky a s rôznym svetelným programom, svetelné LED cencúle, svetelné struny a závesy, ale tiež LED svietniky, vianočné hviezdy, stromčeky a figúrky.

  

vianocnelights

 

Magický exteriér, nenechajte sa prehliadnuť

 Pri Vianočnom osvetlení nezabudnite dodržať zásady bezpečnej inštalácie v rámci platných noriem. Klasické biele žiarovky, nikdy nevyjdú z módy. Klasické osvetlenie z minižiaroviek sa síce ešte vyrába a predáva, avšak LED svetielka sa stávajú stále žiadanejšími. K najobľúbenejším patria svetelné cencúle, ktoré je vhodné montovať po obvode strechy domu, nad vstupný vchod či balkón. Novinkou v tomto roku bude svetelný záves v štandardnej šírke dvoch metrov. Využíva sa na výzdobu okien, presklených dverí v interiéri, výkladov a zábradlí.

 

photo 1543168051 f1ff30f64630 

 

 

Solight Svetelna retaz so 6 gulami pr 8 cm 2 m

 

 

photo 1546067346 054e2d30664c

 

Magický interiér

Pri zdobení vianočného stromčeka majte na pamäti zásadu, že sa neodporúča spájať dokopy viac ako tri svetelné reťazeInšpirovať sa môžete aj svetelnými vianočnými guľami, vhodnými do vášho interiéru. 

Rozumné osvetlenie

Staviame úsporné domy, recyklujeme, šetríme, kde sa dá, ale v období Vianoc na to akosi zabúdame. Dá sa to aj inak, s rozumom. Svetelné reťaze inak nazývané aj svetelné girlandy, sa dajú použiť aj ako náhrada za nákladnejšie vianočné osvetlenie.

 

front porch christmas lights lighting ideas

 

 Na trhu sú vianočné osvetlenia fungujúce na slnečnom žiarení, nemusíte sa snažiť skryť dlhé káble. Môžu sa ponechať v záhrade celoročne, navyše šetria účty za spotrebovanú elektrinu počas sviatkov. LED svietidlá nestrácajú na životnosti tým, že sa neustále vypínajú a zapínajú z elektrického prúdu, práve naopak, nezabudnite svoje vianočné osvetlenie vypnúť počas noci, keď všetci vaši susedia predsa spia.

 

 

 

 

Text: Petra Laclavíková