top trendy v byvani aktuality vianoce stromčeky 2

Vianočné stromčeky vyberáme len raz do roka. Lámeme si hlavu nad tým, či si zaobstarať konečne živý stromček, alebo ešte jeden rok vydrží ten náš umelý. A keď máme stromček, míňame peniaze na ozdoby – pretože nemôže byť v rovnakej farbe ako po minulé roky. Trendy idú stále dopredu, a my nevieme, ktorý sa najviac oplatí.

Len v Európe a Severnej Amerike sa totiž každoročne predá približne sto miliónov živých a takmer sto miliónov umelých vianočných stromčekov. Živé stromčeky treba každoročne vysádzať na plantážach a následne ich v miestnych obchodoch, čo najrýchlejšie predať. Zatiaľ čo, umelé stromčeky a ich samotná výroba stojí veľa energie.

Ak ste to doteraz nevedeli, je úplne jedno, pre aký typ stromčeka sa rozhodnete. Dôležitým aspektom pri vašom rozhodovaní je, aby ste mysleli na to, že umelý stromček by vám mal slúžiť niekoľko rokov, zatiaľ čo živý musíte čo najefektívnejšie zrecyklovať. Podľa výskumov by vám jeden umelý stromček mal vydržať 12 rokov. A ak sa, predsa len, rozhodnete pre živý stromček vo vašej obývačke – musíte vedieť, ako ho správne po Vianociach zrecyklovať. Výber zostáva, len a len, na vás. 

 

 

2019 holiday decor trends 2

                                                            Foto: H&M home

 

Nie všetko živé je EKO

Každý jeden živý stromček, ktorý sa po Vianociach stane biologickým odpadom je potrebné zrecyklovať. Rozomletie použitých vianočných stromčekov a ich využitie na mulčovanie vracia organickú hmotu späť do pôdy. Ak sa vo vašom okolí nevykonáva zber použitých stromčekov s cieľom ich následnej recyklácie, môžete ich použiť do kompostu. V inom prípade umiestniť ho niekde do prírody alebo do prírodných jazier, kde poskytnú domov rôznym živočíchom.

 

IKEA

                                                              Foto: IKEA 

getty 1535565928

                                                              Foto: H&M home

 

Aby živý stromček neopadával

Najväčším šokom pre živý stromček je váš vyhriaty dom, alebo byt. Vtedy stromček môže začať razom opadávať. Prvé čo musíte urobiť so stromčekom je naliať vodu do stojanu, a ak je to možné dať ho na chladnejšie miesto, prípadne na chladnú podlahu. Najlepšie, čo môžete pre váš stromček počas Vianoc urobiť, je ho pravidelne zvlhčovať a kropiť vodou podobne ako vaše izbové rastliny.

Ako ho vyzdobiť tento rok

Každý rok sa farby a trendy na vianočných stromčekoch menia, čo je však dôležité, aby váš stromček odzrkadľoval vás a vašu domácnosť. V tomto roku sa nebojte zdobiť podľa vašej nálady a podľa vašej fantázie. Či už to budú ručne vyrobené ozdoby, medovníčky, červeno-biele vianočné ozdoby alebo plátky citrónov. Vašej fantázií sa medze nekladú. Jeen Woodhouse, inšpirátorka, ktorá sa venuje dizajnu, si na svojom stromčeku presadila dekorácie v medených odtieňoch. Čo tak sa ňou inšpirovať a svoj vianočný stromček vyzdobiť do industriálnej medenej farby.

Text: Petra Laclavíková