havarijne poistenie jazda autom dialnica povinne zmluvne poistenie stavebnictvo byvanie

 

 

Havarijné poistenie vozidla je dobrovoľným poistením, ktorého podstatou je krytie škôd na motorovom vozidle v prípade nehody, pri krádeži vozidla alebo jeho častí, pri poškodení vozidla v dôsledku živelnej pohromy alebo vandalizmu. 

 

Na rozdiel od povinného zmluvného poistenia, ktoré sa vzťahuje len na škody spôsobené vozidlom poisteného inému účastníkovi cestnej premávky, havarijné poistenie ochraňuje aj vozidlo poisteného ako také, a to aj v prípade, že nehodu zapríčiní poistený.

povinne zmluvne poistenie auto toptrendy

 

Rozsah škôd

V prípade poškodenia vozidla poisťovňa hodnotí rozsah škôd. Ak je možné vozidlo opraviť, vyplatí poisťovňa poistenému čiastku na nové materiálové náklady i náklady na vykonanie opráv. Ak je rozsah škody veľký alebo došlo k odcudzeniu vozidla, ide o takzvanú totálnu škodu, a vtedy poisťovňa vypláca celkovú hodnotu vozidla v čase vzniku škodovej udalosti. Tá sa odvíja od veku auta, a suma môže byť znížená o hodnotu častí vozidla, ktoré je možné ešte ďalej využiť. Pri uzatváraní poistky sa informujte na maximálnu hranicu čiastky, ktorú vám poisťovňa v prípade totálnej škody vyplatí. Zvyčajne ide o 80 - 90 % hodnoty vozidla.

 

 

havarijne poistenie jazda autom dialnica povinne zmluvne poistenie stavebnictvo byvanie

 

 

Pripoistenie podľa požiadaviek klienta

Okrem základných poistných udalostí ako havária, odcudzenie vozidla, vandalizmus či živelné pohromy, je možné pridať si k tomuto základnému poisteniu aj špeciálne pripoistenia. Často využívaným doplnkom je pripoistenie poškodenia čelného skla, krádeže alebo poškodenia prepravovanej batožiny, pripoistenie prepravovaných osôb a mnohé iné.

 

 

havarijne poistenie sportove auto prijazdova cesta stavebnictvo byvanie

 

 

Praktické poistenie aj z domu

Dnes poisťovacie spoločnosti ponúkajú balíčky poistenia, ktoré si klient môže prispôsobiť na mieru podľa jemu najväčších rizík. Rovnako ako povinné zmluvné poistenie, aj havarijné poistenie je možné uzatvoriť aj prostredníctvom online komunikácie na webe. Poisťovňa zašle klientovi po vzájomnej dohode zmluvu prostredníctvom mailu a jej podpísaním je poistka uzatvorená.

 

 

Text: Petra Adamcová
Foto: Pixabay