bibo restauracia moderny interier horeca hong kong toptrendy

  

Vytvoriť luxusnú francúzsku reštauráciu možno rôznymi spôsobmi. Zvyčajne sa jej interiér zakladá na historickej inšpirácii. A ani v prípade hongkonskej reštaurácie Bibo to nebolo inak. Pravda, nájsť tu odkazy z 30. Rokov minulého storočia nie je jednoduché. Interiér sa totiž omnoho viac podobá pouličnému podchodu.

 

Reštaurácia Bibo je pomenovaná podľa svojho majiteľa. O tom, kto sa za touto prezývkou ukrýva, však veľa ľudí nevie. Aj napriek tomu vo svojom oficiálnom vyhlásení pred piatimi rokmi, teda pri príležitosti otvorenia podniku, Bibo ozrejmil motív pre založenie podniku: „Bibo je miestom, ktoré som nikdy nevedel nájsť, no túžil som ho navštíviť. A práve tá túžba ma viedla k jeho vybudovaniu.“

 

 

bibo restauracia moderny interier horeca hong kong toptrendy

 Foto: Bibo/Nathaniel McMahon

 

 

Pri realizácii si na pomoc prizval mnoho svojich kamarátov a známych, ktorí mu pomohli zariadiť interiér podniku s pomocou architektov z kancelárie A Work of Substance. Renomovaní pouliční umelci spolupracovali na vytvorení atmosféry, ktorá je vnútri reštaurácie, susediacej s galériami a klubmi, prinajmenšom mierne diskutabilná.

 

Diela Jeana Michela Basquiata či drevená plastika od KAWSA sa vnútri tohto vizuálneho chaosu nestratia za žiadnych okolností. Množstvo tagov a vyobrazení prelínajúcich sa na stenách a drevenom obložení reštaurácie, je však tak trochu niečím, čo symbolizuje dôverné vzťahy členov subkultúry. Mená ako Vhils, Pure Evil, Invader, JonOne totiž pozná len úzky časť návštevníkov. Aj napriek tomu sa toto miesto stalo krátko po svojom otvorení centrom záujmu ľudí bažiacich po unikátnom instagramovom príspevku na svojom profile.

 

 

bibo restauracia moderny interier horeca hong kong toptrendy 2

 Foto: Bibo/Nathaniel McMahon

 

 

Bibo pochopilo, aká sila sa ukrýva vo vizuálnej kultúre dôležitej pre generáciu odchovanú na digitálnom prostredí. A azda aj preto sa pokúsil priniesť niečo zo svojho prostredia a svojho umenia niekam, kde by ste to boli čakali najmenej.

 

Architekti sa na realizáciu reštaurácie dívajú odlišnými očami ako návštevníci. Spomína Maxime Dautresme, zodpovedný spolu so svojím tímom za návrh všetkých interiérov reštaurácie: „Bola to naozaj prevratná požiadavka, vytvoriť luxusnú reštauráciu na mieste, ktoré ju pripomína len omylom. Pokúsili sme sa založiť ju na fiktívnom príbehu skrachovanej francúzskej spoločnosti, ktorá sa tu snažila vytvoriť svoju kanceláriu.“

 

 

bibo restauracia salonik moderny interier horeca hong kong toptrendy

 Foto: Bibo/Nathaniel McMahon

 

 

Vymyslená história miesta pomohla architektom pracovať s rozličnými odkazmi a niektoré prvky v rámci dekoru našli aj vďaka tomu svoje miesto. Tým, že sa artchitekti pohrávali s myšlienkou zónovania na pomyselné kancelárie pracovníkov, mohli si dovoliť umiestniť do prostredia aj také veci, ktoré rozprávajú príbeh o svojich majiteľoch. Majiteľ, posadnutý zbieraním rozprávkových postavičiek, dokonca uvoľnil časť svojej zbierky pre účely tohto miesta. Postavy Pinocchia, Tintina či Supermaria tak nie sú len samoúčelné, ale dodávajú reštaurácii s jeho menom nezameniteľný charakter, ktorý sa vpisuje do samotnej identity značky.

 

 

bibo vinny bar moderny interier horeca hong kong toptrendy

 Foto: Bibo/Nathaniel McMahon

 

 

Aj keď je Bibo kombináciou streetartu a vysokého umenia, len veľmi málo prvkov tu odkazuje na eleganciu tridsiatych rokov. Vrstvenie rozličných štýlov a príklon k efektu zvandalizovaného prostredia môže byť rozhodne znepokojujúci. Na druhej strane je to však verný odraz toho, kam putuje moderný interiérový dizajn unavený sterilitou, neprirodzenou jednoduchosťou a jednotnosťou výrazu.