california casual xs organicke byvanie ratanove kresla mid century nabytok toptrendy sk

 

Je to vyvážená syntéza dvoch vzájomne sa dopĺňajúcich dekorov. V kalifornskom štýle bývania sa nájde miesto pre modernú architektúru aj prírodné materiály. Pravidiel, ktoré určujú vzhľad interiérov, je len zopár. O to viac slobody a možnosti improvizácie je možné objaviť pri zariaďovaní domácnosti v štýle California Casual. 

 

Kalifornská ležérnosť spočíva v uvoľnenom spájaní rozličných období a má prímes organického dizajnu, ktorý je aktuálne viditeľný v interiéroch zariadených na štýl Balearic Boho. Na rozdiel od stredomorského interiéru je v tom americkom menej striktné používanie prírodných materiálov, čo narúša najmä industriálny štýl oceľových rámov, chrómovaných stoličiek alebo bronzových váz s patinou.. Domov tak pôsobí moderne, súčasne a zároveň sa v ňom zachová potrebné teplo, typické pre horské chaty. Tento dekoratívny štýl evokuje pokoj, jednoduchosť a spätosť s prírodou. Práve pre tieto kvality ho volia dizajnéri v interiéroch hviezd bývajúcich v Los Angeles. 

 

california casual organicke byvanie v beverly hills toptrendy sk

 

 

Lesná atmosféra kalifornských domovov je vyvolaná prostredníctvom voľby farebnej palety. Tá pochádza často z prírody, ktorá je v bezprostrednom okolí domu. Prevažnú časť povrchov tvorí predovšetkým drevo z ihličnatých stromov. Pri výbere farebných variantov je potrebné dbať na to, aby nedošlo k prehodeniu tmavých a svetlých tónov. Tmavé tóny zostávajú spravidla na omietkach stien alebo obkladoch. Svetlé tóny, naopak, otvárajú svetlú výšku priestoru vďaka sfarbeniu podlahy a stropy, ktoré korešpondujú vo farebnosti. Atmosféru lesa umocňujú živé rastliny, často bez výraznejších pestrých kvetov. 

 

california casual organicke byvanie ratanove kresla mid century nabytok toptrendy sk

 

 

Zmysel pre eklektizmus sa tu preukazuje predovšetzkým pri výbere mobiliára. Ten je neraz kolíziou rozličných epoch. Jedálenské stoličky od Jeana Prouvého sú rozmiestnené okolo masívneho čierneho stola od Ricka Owensa a ratanové kreslo Continuum od Gia Pontiho nachádza svoje uplatnenie v prítomnosti Noguchi stolíka z neskorých 40. rokov. Aby mohol každý kus vyniknúť ako samostatné dielo, spoločenské zóny sú veľkolepé do takej miery, že skôr pozostávajú z rozčlenených segmentov, než akoby tvorili jeden kompaktný uzavretý mikropriestor. 

 

 

 

california casual organicke byvanie mid century kreslo čierna stena toptrendy sk

 

 

 

Vybavenie domácnosti však nepozostáva len z nábytku. Kľúčovými pri dotváraní vzhľadu izby sú doplnky. Sisalové, ľanové či vlnené koberce býva dopĺňané tematickými tapisériami alebo umeleckými dielami, neraz odkazujúcimi na primitívne umenie pôvodných amerických obyvateľov. Etnické motívy sa v tomto dekore preskupujú na podobnej báze ako nábytkové solitéry. Popri ikatových behúňoch sa tešia vysokej obľube turecké "oushak" koberce a navajo prikrývky.

 


Prečítajte si ďalšie časti seriálu Key Elements 

Key Elements: Vo farbách Parížskeho chicu

Key Elements: Industrial v jednom detaile

Key Elements: Otvorte priestor v duchu Balearic Boho