Zelena ozdravovna 01

Záhrada mala vždy osobitný význam ako miesto odpočinku a úniku. Vlastný kúsok zelene hrá dôležitú úlohu najmä v časoch neistoty. Zdá sa, že každodenná rutina zostala neovplyvnená. Práca zamestnáva našu myseľ a pomáha nám odpočívať. Čerstvý vzduch a rastliny podporujú zdravie a regeneráciu. Záhradu dnes preto využívame ako rozšírený životný priestor oveľa viac.

 

Zelena ozdravovna 02

Kolekcia modulárneho sedacieho nábytku Lima, vyrába Gloster, dizajn: Henrik Pedersen.

 

ZÁHRADA PRE ŽIVOT

Trend z minulých rokov smerom k navrhovaniu vonkajších plôch v štýle, ktorý z pohľadu komfortu a dizajnu nezostáva nič dlžný interiérom domov a bytov pokračuje a ešte posilňuje. Nový záhradný nábytok kombinuje pohodlie obývacej izby s mimoriadne odolnými materiálmi určených do exteriéru. Kreslá a čalúnené sedačky je možné kombinovať a vytvoriť tak príjemne usporiadané sedenie. Doplnky, ako vankúše, koberce alebo lampy umocňujú domácu atmosféru.

 

Zelena ozdravovna 01

Kolekcia vypletaného záhradné honábytku Ria, vyrába Fast, dizajn: Alberto Lievore.

 

UDRŽATEĽNÁ ZÁHRADA

Spolu s prekonaním pandémie má ochrana životného prostredia a spomalenie klimatických zmien pre ľudstvo momentálne najvyššiu prioritu. Lídri v oblasti záhradného vybavenia už nejaký čas poskytujú šetriace zdroje. Napríklad faktor dlhovekosti hrá osobitnú úlohu. Zvyšuje sa kvalita a vďaka inovatívnym materiálom je súčasný exteriérový nábytok mimoriadne odolný. Na jeho výrobu sa často používa drevo z trvalo udržateľných lesov. Zelené alternatívy ponúkajú opätovne použité alebo zvyškové materiály. Okrem plastu vyloveného z oceánov alebo z pet fliaš sú to často aj recyklované kovy a drevo zo starých rybárskych člnov. Prirodzenosť je veľkým trendom aj v súvislosti so záhradnými prácami. Štrkové púšte vystriedali rozkvitnuté oázy, ktoré sú pastvou rovnako pre naše oči, ako pre včely a motýle. Substráty a hnojivá z regionálnych zdrojov, ochrana rastlín šetrná k včelám alebo biologicky rozložiteľné pestovateľské pomôcky a kontajnere podporujú ekologickú starostlivosť o záhradu.

 

Zelena ozdravovna 03

Kolekcia Atmosphere, vyrába Gloster, dizajn: Cecilie Manz

 

RADOSŤ Z ČISTÉHO DIZAJNU

Aj ďalší záhradný trend vychádza z túžby po blízkosti prírody. Uvedomelejší životný štýl vzbudzuje hlad po autentických materiáloch a jednoduchom dizajne. Dizajnéri sa pri novom záhradnom nábytku nechávajú často inšpirovať organickými tvarmi a farbami zo sveta prírody. Používajú materiály ako drevo, ratan alebo bambus. Dizajn je bez akéhokoľvek zdobenia a nadobúda minimalistický vzhľad. Subtilné rámy a podnože stolov a stoličiek prinášajú novú ľahkosť. Zredukované tvary sedacieho nábytku robia priestor prehľadnejší. Jasné farby pozdvihujú neutrálne odtiene, ako je sivá a hnedá. Teplo a prirodzené svetlo vnášajú do záhrady jednoduché ohniská, ktoré sú vhodné aj na grilovanie.