korok interier byvanie dom design 6 uvodKorok - tento štýlový prírodný, obnoviteľný a recyklovateľný materiál je ideálnou voľbou pre dôvtipných milovníkov dekorácií, ktorí dbajú na ekológiu i zdravý životný štýl.

Vyznačuje sa neutrálnym vzhľadom, ktorý má nádych rustikálnosti, navyše priestor jemne vypĺňa a neprebíja ho. Kde všade a akým spôsobom je možné využiť korok v našich domácnostiach?

Korkové steny alebo stropy

Klasické jednofarebné biele stropy alebo steny v našich domovoch sú obľúbené a praktické. Ak však túžite po zmene a nedisponujete odhalenými trámami, korkové obklady môžu byť tou správnou cestou. Korok dodá miestnosti ďalší rozmer a textúru. Nemusí ísť vždy o kompletnú korkovú stenu, ale len napríklad jej časť, ktorá môže slúžiť ako optické predelenie steny, akustická zábrana alebo len vizuálna ozdoba.

Podlahy

Korkové podlahy sú populárne už viac ako sto rokov a boli materiálom, ktorý si zvolil renomovaný architekt Frank Lloyd Wright v mnohých jeho domoch z polovice minulého storočia. Aj keď korková podlaha má svoje klady a zápory, môže byť skvelou voľbou pre aktívne rodiny, pretože sa dá často a lacno renovovať. Poskytuje tiež prirodzenú zvukovú izoláciu a odoláva rastu plesní, takže je výhodnou voľbou pre alergikov.

 

korok interier byvanie dom design 4

Foto: home-designing.com

 

Korkové doplnky

Ste zruční, tvoriví a doprajete si občas fľašu kvalitného vína? Použité zátky na víno sa dajú veľmi kreatívne využiť. Napríklad ako kúpeľňová predložka, ktorá má okrem praktického účelu aj masážnu funkciu, doplnky z korku v tvare obrazov, podložiek, a mini koberčekov. Okrem vlastnoručne vyrobených korkových doplnkov sa v obchodnej sieti nachádza široká škála už hotových korkových doplnkov, ktoré krásne dozdobia váš interiér. Ide o svietidlá, malé konferenčné stolíky, sedadlá, ale aj vázy a iné dekoračné predmety.

 

korok interier byvanie dom design 3

Foto: smalldesignideas.com

 

Detské i dospelé umenie

Menšie štvorcové korkové dlaždice sú ideálne na využitie ako rámy obrazov, alebo výtvarné tabule na tvorenie. Môže ísť aj o samotný trendový kúsok, ktorý môže byť netypickou ozdobou študentskej či detskej izby. Korok sa dá jednoducho zdobiť, maľovať, lepiť i brúsiť. Top výtvorom z korku môže byť napríklad unikátna nástenná mapa krajiny, sveta alebo vášho mesta, ktorú si vyrobíte so svojimi najbližšími vlastnoručne.

 

korok interier byvanie dom design 5

Foto: smalldesignideas.com

 

Korkové mini drobnosti

Korkové zátky možno využiť aj na praktické účely. Napríklad, ako podložku pod nohy zo stoličiek, aby sme nepoškodili podlahu. Rozrezaný korok je možné využiť na uzatváranie korenín alebo iných vrecúšok. Korok je tak isto výbornou pomôckou na uchovávanie ihiel, napichovacích náušníc, drôtov, šnúr, nabíjacích káblov a podobne. A oblúkom sa dostávame opäť ku kreativite a tvoreniu. Zvieratká z korkových zátok, domčeky pre vtáčikov, detský nábytok pre bábiky, korkové šperky a ozdoby - tu už je to len na rozhodnutí a invencii detí či rodičov.

A aké sú prednosti a výhody korku?

- ľahko sa udržiava
- má hypoalergénne vlastnosti, odoláva vzniku plesní
- ľahko sa udržiava
- je odolný, vodotesný, priedušný a má protihlukové vlastnosti
- vytvára pocit tepla a útulnosti

Pripravila: Petra Adamcová