detska uvod s

Pri zariaďovaní detskej izby je dôležité uvedomiť si skutočnosť, že dieťa v izbe trávi veľa času a žije v nej počas obdobia, v ktorom sa z malého bábätka stane škôlkar a neskôr školák či študent. Tak ako sme uviedli v nedávnom článku o detských izbách, jadro jej interiéru vytvára vhodná postel, nábytková zostava a úložné priestory. Ak je tento základ kvalitný, nadčasový a variovateľný, môžeme sa zamerať na drobnosti a dekorácie, vďaka ktorým bude izba osobitá, útulná a porastie s vašim dieťaťom.

 

detska uvod xl

 

Pre najmenších

Svet detí v predškolskom období tvoria hračky a prostredie fantázie, rozprávok a tajomna. Každý rodič vie, čo jeho dieťa obľubuje, a podľa toho je možné izbu vydekorovať a zladiť. Voľba témy rozhoduje o tom, v akom duchu sa ponesie celkový štýl miestnosti. Chlapčenským trendom sú izby v námorníckom, safari a kovbojskom štýle. Dievčatká preferujú princezné, filmové postavičky či zvieratká.

Nech už je izba zriadená v akomkoľvek štýle, u malých detí je takmer nevyhnutnosťou mať v izbičke vlastný skrytý kút či bunker. Ak si netrúfate vyrobiť ho vlastnoručne, v obchodoch je veľa druhov stanov, típí a zásteniek, ktoré túto úlohu hravo splnia.

 

detska stan


Kreativita a tvorivosť u predškolákov by sa mala za každých okolností podporovať. Ak máte doma nádejného výtvarného umelca, zabezpečte mu tabuľu, kde môže kresliť a písať. Alebo pouvažujte nad farbou, ktorá sa aplikuje na stenu a dieťa môže tvoriť priamo na ňu. Rovnako ako na tabuli, aj výtvory na stene sa dajú zotrieť a znovu maľovať.

 

detska tabula

 

Celkové vyžarovanie izby by malo byť prívetivé. Drobné dekorácie na stenu, závesné ozdoby, pohodlný koberec na hranie - všetko vyberajte s citom a pamätajte, že menej je niekedy viac.

Školáci

V izbe by po nástupe dieťaťa do školy mal pribudnúť kvalitný písací stôl, stolička a vhodné osvetlenie. Záujmy detí sa postupne menia, z izby ubúdajú plyšové zvieratká, pribúdajú knihy a učebné pomôcky. Neznamená to však, že dieťa sa stalo dospelým. Stále potrebuje svoje obľúbené hračky a priestor, ktorý bude zladený podľa jeho predstáv.

 

detska koberec

 

Deti v tomto veku sú už zodpovednejšie, tak rodičia môžu uvažovať aj o doplnkoch súvisiacich s pohybom a cvičením. Interiérové hojdačky, basketbalový kôš, rebrík na cvičenie, šmykľavky či závesné kruhy, alternatív je mnoho, vyberať treba s ohľadom na bezpečnosť a záujem detí.

 

detska hojdačka

 

Ak nám to priestor izby dovolí, oddychová zóna už nemusí pozostávať len z postele. Výborne ju môže dotvoriť kresielko alebo hniezdo či vak na sedenie. Aj dlhé učenie alebo čítanie učebníc sa tu môže stať príjemnejším.

 

detská kreslo

 

Dievčatá v tomto veku sa začínajú viac zaoberať svojim zovňajškom. Privítajú preto vlastný kozmetický stolík so zrkadlom či miesto na malú návrhársku dielňu. Chlapcom vytvorte priestor na ich obľúbenú činnosť, stavanie lega, lepenie modelov alebo čokoľvek tvorivé.

 

detska stolik

 

Študenti

Študentská izba už býva zväčša účelnejšia. Z pôvodných detských úložných priestorov sa dá vytvoriť knižnica. Hračky a detské vybavenie izby prenechávajú miesto študentským potrebám a budúcim profesijným cieľom. Študenti už majú presnú predstavu, ako by mala ich izba vyzerať a čo by v nej potrebovali mať.

 

detska knižnica

 

Detstvo je krásnym obdobím života človeka, tak nech sa dieťa cíti príjemne čo najdlhšie. V dospelosti si na to veľa krát spomenie.

Text: Petra Adamcová
Foto: Vivrehome