tecla hlina 3d obydlie taliansko 4 uvod

 

Tecla - stavba s rozlohou dvesto metrov štvorcových, vyrobená výlučne z miestnej hliny je jedným z prvých domov na svete, ktoré vznikli 3D tlačou. Názov domu je inšpirovaný fiktívnym mestom Thekla talianskeho spisovateľa Itala Calvina a evokuje nadčasovosť starej architektúry s nepopierateľným nádychom 21. storočia.

 

tecla hlina 3d obydlie taliansko 1

 

3D tlačiareň dokázala len za dvesto hodín v talianskom regióne Lombardia postaviť jedinečné obydlie, vhodné na bývanie pre rodinu. Mozgom operácie boli samozrejme profesionálni architekti, ktorí starostlivo upravovali každý detail priestoru. Vďaka svojmu jedinečnému tvaru až po robustný a udržateľný materiál je minimalistický dom úplne samonosný a eliminuje potrebu akejkoľvek opornej konštrukcie.

Ďalším zámerným výberom bol materiál. Hlina na stavbu bola vymiešaná z miestnej pôdy, ryžových šupiek a ryžových vlákien s vodou, ktorá zjednodušila proces výstavby a vytvorila pocit súdržnosti medzi exteriérom a interiérom domu. Výber tohto materiálu chce nepriamo poukázať aj na to, že ľudia, ktorí žijú v chudobnejších krajinách sveta bežne stavajú svoje príbytky z dostupných prírodných materiálov.

 

tecla hlina 3d obydlie taliansko 5

tecla hlina 3d obydlie taliansko 7

 

Prírodné materiály totiž ponúkajú aj množstvo benefitov. Konkrétne typ hliny, z ktorého bol vyrobený príbytok Tecla, je samoizolačný, čo znamená, že dokáže sám účinne izolovať steny, chrániť ich proti prehrievaniu a ochladzovaniu. Ako hovoria sami architekti stavby, výber materiálu nebol revolučný, je len kombináciou overených tradičných postupov a súčasnej technológie.

 

tecla hlina 3d obydlie taliansko 3  tecla hlina 3d obydlie taliansko 4 

 

Dom sa skladá z dvoch prepletených kupol, má obývaciu izbu s otvoreným priestorom a miestnosť so spálňou, toaletou a kúpeľňou. Pred domom je malé jazierko, ktoré zhromažďuje odpadové a dažďové vody. Tieto sa dajú opätovne použiť v záhrade, zatiaľ čo ďalší článok so solárnymi a tepelnými panelmi vyrába pre dom energiu a obydlie sa tak stáva potenciálne energeticky sebestačné.

 

tecla hlina 3d obydlie taliansko 1

 

Architektonicky predstavuje stavba ostrý odklon od klasických štýlov - románskeho, barokového a neoklasicistického, ktoré je možné vidieť na mnohých miestach v Taliansku. Milánski remeselníci postavili tento dom expresne rýchlo, čím Tecla ponúkla potenciálne riešenie globálnej bytovej aj klimatickej krízy. Stavba obmedzuje priemyselný odpad, podporuje národnú a miestnu ekonomiku, a dokáže aj zlepšiť úroveň života jednotlivých komunít.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Designboom, Archdaily