tulip tower londyn top trendy byvanie dizajnPEREX

 

 

Aké pravidlá platia pre stavbu mrakodrapov? „Tulipánová“ veža bola naplánovaná ako panoráma Londýna. Starosta zistil, že navrhnutý koncept Tulip tower porušuje Londýnsky plán.

 

tulip tower londyn top trendy byvanie dizajn

 

Veža navrhnutá spoločnosťou Foster + Partners mala byť postavená na ulici 20 Bury Street. V apríli schválila spoločnosť City of London Corporation (CLC) 305 m vysokú vežu Tulip tower navrhnutú pre ulicu Bury Street. Primátor Sadiq Khan ešte minulý rok uviedol, že v správe Londýnskeho mrakodrapu bolo niekoľko obáv, ktoré by mohli poškodiť panorámu Londýna. A tak isto by mala celá stavba len malý úžitok pre verejnosť. Tí, ktorí za projektom stoja, povedali, že boli „sklamaní“ a majú právo sa odvolať proti rozhodnutiu primátora. Pán Khan odporučil projektantom CLC, aby zamietli povolenie na stavbu na základe dôvodov uvedených nižšie:
Dizajn nepredstavuje najvyššiu kvalitu návrhu požadovanú pre budovu v Londýne. Blízkosť budovy, jej výška a aj materiál by mali negatívny vplyv na lokalitu svetového dedičstva Tower of London. Priestor okolo navrhovanej budovy nebol dostatočný na to, aby bol bezpečný pre už dosť preplnenú lokalitu. Mesto tak isto bojuje s nedostatkom parkovacích miest pre bicykle. Stavba by nebola v súlade s Londýnskym plánom dopravy. Dospel k záveru, že Tulip tower „nereprezentuje architektúru svetovej úrovne a chýba mu dostatočná kvalita a kvantita verejného otvoreného priestoru a jeho sociálna a environmentálna udržateľnosť nezodpovedá ambíciám jeho výšky a vplyvu na panorámu Londýna.

 

toptrendy vbyvani tulip mrakodrap londyn

 

Khan návrh zamietol, pretože to nebol kus „svetovej architektúry, ktorá by si vyžadovala ospravedlnenie svojej prominentnosti“ a Londýnu by priniesla „veľmi obmedzený verejný prospech“. Hovorca starostu uviedol, že pán Khan má „niekoľko vážnych obáv v súvislosti s touto žiadosťou a podrobným preštudovaním. Odmietol povolenie projektu, o ktorom sa domnieva, že by mal za následok veľmi obmedzený verejný prospech“. V reakcii na odporúčanie starostu architekti Foster + Partners povedali: „Tím projektu Tulip je sklamaný rozhodnutím londýnskeho primátora o priamom odmietnutí stavebného povolenia. Nájdeme si čas na zváženie možných ďalších krokov pre projekt Tulip.“

 

vyhlad tulip tower london top trendy byvanie dizajn


A čas si našli. Plány na betónovú vežu zakončenú zasklenými vyhliadkovými plošinami, atrakciami pre jazdu gondolou a vzdelávacími zariadeniami nazývanými „nebom“ boli pôvodne schválené v januári 2020 vládnou agentúrou ešte predtým, ako starosta mohol využiť svoje právo veta. 
Tulipán by bol tak postavený na pozemku vedľa 180 metrov vysokej veže Gherkin. Mal by byť dokončený a otvorený v roku 2025. Keby bol postavený, bola by to najvyššia stavba v Londýne.

 

Zdroj: BBC

Prečítajte si tiež: 

Trendom v interiérových dverách sa stali skryté zárubne

moderne dvere toptrendy byvanie posuvne dvere11111