konferencne stoliky xs dizajn byvanie toptrendy

 

 

Tri otázky, na ktoré by ste si mali vedieť odpovedať pred kúpou konferenčného stolíka

 

Konferenčný stolík je jedným z najdôležitejších kusov nábytku v obývačke, nakoľko ho väčšina z nás využíva aj ako odkladací priestor. Napriek tomu ho vyberáme ako posledný. I preto je dôležité pri jeho výbere myslieť na niekoľko dôležitých skutočností.

 

 konferencne stolik byvanie moderny interier toptrendy

 Zdroj: Pixabay / StockSnap

 

1. Aký rozmer potrebujete?

Skôr než sa pustíte do zháňania konferenčného stolíka svojich snov, zamyslite sa nad tým, na čo všetko bude tento kus nábytku vo vašej obývačke slúžiť. Pokiaľ bude určený len na odkladanie ovládača od televízora či rozčítanej knižky s pohárom vína, ktorý práve popíjate, postačí vám stolík v menšom vyhotovení. V prípade, že na ňom bude uložená aj váza s kvetmi, poprípade aromalampa, sviečky či iná dekorácia, alebo často prijímate viacero hostí, poobzerajte sa po konferenčnom stolíku vo väčších rozmeroch. Čo to znamená v praxi? Malý konferenčný stolík by mal predstavovať minimálne tretinu z dĺžky sedačky. Naopak, veľký odkladací stolík by nemal byť väčší ako polovica sedacej súpravy. Čo sa týka výšky stolíka, vhodné je voliť podobnú ako v prípade sedačky. To znamená, že výška konferenčného stolíka by mala dosahovať zhruba do úrovne kolien pri sedení na gauči.

 

Okrem toho treba pri voľbe rozmerov konferenčného stolíka myslieť aj na to, že medzi sedačkou a stolíkom by mal byť voľný priestor, ideálne 45 – 50 cm, čo zaistí pohodlné sedenie. Podceňovať by ste nemali ani dostatočnú šírku hlavného priechodu, napríklad od vonkajšieho okraja stola po obývaciu stenu, ktorá by mala byť minimálne 70 cm. Ak disponujete malou obývačkou, alebo potrebujete väčšiu odkladaciu plochu, voľte rozkladací variant konferenčného stolíka. Pre milovníkov kníh a časopisov sú vhodné stolíky s úložnými priestormi. S rozmermi konferenčného stolíka úzko súvisí jeho tvar. Medzi najpraktickejšie patria stolíky v tvare štvorca či obdĺžnika. Trendovo pôsobia aj oválne či okrúhle konferenčné stolíky, ktoré sú však náročnejšie na miesto. Do domácností s deťmi sú na nezaplatenie stoly so zaoblenými rohmi.

 

 

 konferencne stoliky moderny interier byvanie toptrendy

 Zdroj: Pixabay / Pexels

 

2. Ktorý materiál bude ideálny?

Najbežnejším materiálom, ktorý sa využíva na výrobu konferenčných stolov, je drevotrieska, teda drevovláknitá doska. Tento materiál býva povrchovo upravený. Využíva sa laminovanie, lakovanie či potiahnutie rôznymi fóliami. Vďaka tomu je na výber bohaté množstvo konferenčných stolíkov v tomto prevedení, ktoré hýria farbami.

 

 

 

konferencne stoliky glamour styl dekor interierovy dizajn toptrendy

 Zdroj: Pixabay / jeanvdmeulen

 

Do moderného interiéru možno pokojne zvoliť lesklý červený alebo žltý stolík v dizajnovom tvare, ktorý bude pôsobiť kontrastne napríklad k sedačke. Konferenčné stolíky z drevotriesky tiež imitujú drevo, betón, mramor alebo kov. To znamená, že svoje miesto nájdu takmer v každej obývačke a sú cenovo dostupné. Klasikou medzi konferenčnými stolíkmi je masívne drevo, ktoré pôsobí nadčasovo. Eleganciu obývačke dodajú sklenené konferenčné stolíky. Sklená stolová doska perfektne vynikne napríklad v kombinácii s kovovým rámom. Nevýhodou sklenených stolov je však náročnejšia údržba a takisto sa nehodia do domácností s malými deťmi. Medzi zaujímavé kúsky patria konferenčné stolíky zhotovené z plastu, medi, hliníka, bambusu alebo ratanu.

 

 

3. V akom má byť štýle?

Pri voľbe štýlu konferenčného stolíka môžete postupovať dvomi spôsobmi. Prvý je ten, že si vyberiete stolík v rovnakom štýle, ako je celá obývačka. Tým nič nepokazíte. To znamená, že ak máte obývačku zariadenú vo vidieckom štýle, zvolíte si konferenčný stolík vyhotovený v rovnakom duchu.

 

 

 

konferencne stoliky dreveny interier byvanie toptrendy

 Foto: Pixabay

 

No ak vám nechýba odvaha a chcete byť aj v tomto smere originálni, môžete pri zariaďovaní obývačky siahnuť po nápaditom stolíku, ktorý sa stane stredobodom pozornosti a môže byť pokojne aj v inom štýle ako zvyšok zariadenia obývačky. Spomeňte si na stále obľúbený eklekticizmus, ktorý kombinuje staré a nové.Z akých štýlov si môžete vyberať? Na trhu majú početné zastúpenie moderné konferenčné stolíky, no obľube sa tešia aj stolíky v minimalistickom, industriálnom, škandinávskom, retro, vidieckom, provensálskom, orientálnom či barokovom štýle, čiže ponuka je naozaj pestrá.