Snímkawtikona

16.1.2017
Oficiálny návrat tatárskeho bifteku na jedálny lístok hotelov a reštaurácií sa stane onedlho
realitou. Profesijný Zväz hotelov a reštaurácií SR práve posudzuje novelu vyhlášky, ktorá v roku
2007 predaj tepelne neupraveného mäsa zakázala.tzu

V polovici decembra sa na podnet Zväzu hotelov a reštaurácií SR konalo stretnutie zástupcov
zväzu, pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva SR a Ministerstva zdravotníctva SR,
k možnosti prípravy „tataráku“ v stravovacích prevádzkach. „Hľadali sme také riešenie, ktoré
presne stanoví podmienky pre predaj tepelne nespracovaného mäsa v zariadeniach
spoločného stravovania,“ uviedol generálny sekretár ZHR SR Marek Harbuľák. „Tento štvrtok
sme dostali od Úradu verejného zdravotníctva návrh tejto novely vyhlášky č. 533/2007, ktorú
práve posudzujeme. Práve tento návrh na zmenu vyhlášky by mal umožniť predaj tatárskeho
bifteku.“
Snímka3
ZHR SR sa zmenou legislatívy v prípade tataráku, ale aj ďalších pokrmov, či technologických
postupov pri príprave jedál zaoberá dlhodobo, nielen od konca septembra 2016. Vtedy však
namiesto „tatarákového“ festivalu dostala širšia verejnosť informáciu, že podľa vyhlášky z roku
2007, ktorá bola a je stále platná, je zakázaný predaj tepelne neupraveného mäsa, či iných
potravín. Odborníci vedia, že sa to týka nielen obľúbeného tataráku, za ktorý sa v petícii
postavili tisíce ľudí, ale prípravy „krvavých“ steakov, či spôsobu prípravy jedál pri nižších
teplotách zvaným sous-vide. V kuchyniach hotelov, penziónov či reštauráciách i jedálňach je
veľkým problémom i používanie čerstvých, nie sušených vajec, pri príprave obľúbenej pochúťky
tiramisu.
Snímkawt
„Veľmi pozitívne vnímame vyjadrenie hlavného hygienika, že je ochota hľadať riešenia aj pri
ďalších problematických jedlách či pokrmoch,“ ozrejmil generálny sekretár ZHR SR. „Je viacero
podnetov od našich členov, ktoré by sme po vyriešení problému tatarák chceli spoločne
s odborníkmi z hygieny a štátnej veterinárnej a potravinovej správy riešiť.“
Podľa M. Harbuľáka je predčasné hovoriť o finálnych podmienkach, za akých sa bude môcť
tatarák ponúkať v zariadeniach spoločného stravovania. Pravdou je, že aj napriek zvýšeným
kontrolám a celkovému zvýšeniu bezpečnosti a hygieny potravín, isté riziko - najmä pre deti,
tehotné ženy, či ľudí s oslabenou imunitou - existuje a zodpovednosť zostáva vždy na
prevádzkovateľovi takéhoto zariadenia. Na druhej strane, niektoré ustanovenia vo vyhláške sú
neaktuálne a ich urýchlená zmena môže reštauráciám na Slovensku pomôcť v silnej
konkurencii. Tatársky biftek je žiadaná pochúťka nielen domácich klientov.
Mgr. Marek Harbuľák, generálny sekretár ZHR SR
Snímka2
Čo je ZHR SR?
Zväz hotelov a reštaurácií SR je dobrovoľnou, nepolitickou, záujmovou a odbornou organizáciou, ktorej
cieľom je obhajovať spoločné záujmy členských subjektov voči orgánom štátnej správy a iným
organizáciám, zvyšovať ich profesionálnu prestíž, ovplyvňovať verejnú mienku a názory riadiacich
orgánov cestovného ruchu v štátnej správe a samospráve na slovenské hotelierstvo, gastronómiu a cestovný ruch.

zdroj: ZHR SR
foto: Instagram