zelené kresla office resimercial uvod maly

Čas strávený v našich vlastných domovoch je čoraz kratší, než doba, ktorú venujeme práci. Bez ohľadu na to, či hovoríme o veľkej korporácii, zamestnávajúcej 200 pracovníkov na ploche troch podlaží, alebo ide len o kantínu, skrytú v úzadí obchodnej prevádzky, každý priestor je možné zariadiť tak, aby evokoval pohodu a vytváral u pracovníkov pocit bezpečia. Prenikne trend, ktorý robí z pracoviska nový domov aj k nám?

 

resimercial 1

 Foto: West Elm

 

Za niekoľko rokov sa záujem architektov aj dizajnérov presmeroval z interiérového dizajnu súkromných rezidencií na verejné a administratívne priestory so špecifickými vlastnosťami. Rovnakým prípadom je aj brooklynská pražiareň kávy, ktorá sa zmenila na riadiace centrum jednej z najväčších nábytkárskych spoločností v USA.

 

resimercial 2

  Foto: West Elm

 

Tím kreatívneho oddelenia sa spojil s miestnou kanceláriou VM Architecture Studio, aby spoločnými silami dokázali ponúkať alternatívu voči klasickým kancelárskym priestorom. Dôvodom boli vlastné potreby, zohľadňujúce zameranie firmy. V krátkom čase sa však o podobné riešenia začali zaujímať ďalšie firmy a trend rezidenčno-komerčných priestorov začínal nadobúdať pravé kontúry.

 

 

 

 

O aký trend však ide? Resimercial, jeden z najnovších trendov, hľadá cestu k uskutočneniu druhého domova, ktorý by bol univerzálnym útočiskom pre všetky individuality, zapojené do spoločného projektu.

 

 

resimercial 5

Foto: West Elm

resimercial 9

  Foto: West Elm

 

Podstatnou črtou tohto trendu sú interiéry kombinujúce prvky obývačiek a konferenčných miestností. Pre menšie zóny sú vyhradené samostatné uzavreté priestory. Resimercial pracuje s mäkkými textíliami, vzdušnosťou priestoru, hlukovými bariérami a dostatkom denného svetla. To všetko v záujme zvýšenia produktivity na pracovisku. Výnimkou nie je ani zeleň či zdieľané relaxačné zóny s posilňovacími prístrojmi, hernými automatmi alebo kuchynským ostrovom. Zásadným rozdielom v klasických kancelárskych priestoroch a novo nastupujúcich architektonických riešeniach sú otvorené plány podlaží, ktoré umožňujú multifunkčné využitie a reagujú na flexibilitu pracovníkov.