11 obyvak 16855482295 o 1

 

Rekonštrukcia domu v robotníckej kolónii v Kladne bola pre autorov potešením. Pracovali pre brata jedného z architektov. Vedeli sa tak viac naladiť na vlnovú dĺžku majiteľov domu a rozpustiť komunikačné bariéry.

09 prevyseni 16668102050 o

Charakter radového domu zo začiatku 20. storočia umožnil architektom kombinovať tradičné a moderné postupy. Pôvodná dispozícia už nevyhovovala dnešným požiadavkám na bývanie. Rekonštrukcia sa preto začala vybúraním všetkých vnútorných konštrukcií. Z pôvodného domu tak zostali len obvodové múry, strecha a vnútorná nosná stena.

Centrálnou časťou je obytný priestor s kuchyňou a jedálňou, ktorý je francúzskymi oknami prepojený so záhradou. Interiéru dominuje drevená vstavba v obytnom priestore, ktorej sa začalo hovoriť "hniezdo". Plní viacero funkcií. Dole je umiestnená na mieru vyrobená sedačka. Nad týmto priestorom je pracovňa, pod schodmi čitateľský kút s knižnicou a úplne hore spacie poschodie. „Pracovňa je s prízemím spojená požiarnou tyčou, po ktorej sa dá ľahko zísť a fyzicky zdatnejší jedinci po nej môžu šplhať,“ opísali svoje netradičné riešenie autori z ateliéru Majo architekti.

 

text: bk
foto: Majo architekti

zdroj: www.stavebnictvoabyvanie.sk