francuzska kuchyna mVo štvrtok 19. marca 2015 bude v rámci projektu "Chuť Francúzska" ponúknutých 1 500 večerí v reštauráciách a na veľvyslanectvách v 150 krajinách na 5 kontinentoch. Projekt vznikol na oslavu francúzskej gastronómie.

francuzska kuchynaV každej zo zúčastnených reštaurácií táto udalosť vzdá hold živej, otvorenej a inovatívnej kuchyni, ktorá zostáva verná svojim hodnotám ako zdieľanie, radosť, rešpektovanie kvalitnej kuchyne a planéty. Laurent Fabius vyhlásil pri prezentácii projektu: „ Dedičstvom Francúzska je jeho kuchyňa a vína. Francúzske jedlo je od roku 2010 zapísané do svetového dedičstva UNESCO, je to však dedičstvo, nad ktorým je potrebné nielen rozmýšľať, oslavovať ho alebo vychutnávať, je to dedičstvo, ktoré je potrebné šíriť a zvyšovať jeho hodnotu." Šéfkuchári budú vo svojich zariadeniach ponúkať menu  "à la française" s aperitívom podľa francúzskej tradície, studeným a teplým predjedlom, rybou alebo kôrovcami, mäsom alebo hydinou, francúzskym syrom (alebo syrom podľa výberu), čokoládovým dezertom, francúzskymi vínami a digestívom, pričom bude zachovaná možnosť vyzdvihnúť vlastnú tradíciu /kultúru kuchyne. Okrem reštaurácií, ktoré sa zúčastnia,  spoja svoje sily francúzske veľvyslanectvá a 19. marca zorganizujú vo svojich priestoroch večeru „Goût de/Good France".

 

zdroj: Francúzske veľvyslanectvo v Bratislave

foto: Expatica.com