piazza4

 

Predstava stiesneného priestoru je pre mnohých veľkým strašiakom. Zariadiť interiér tak, aby sa v ňom dalo funkčne pohybovať, vyriešiť osvetlenie a dať mu zároveň štipku osobitosti - to si vyžaduje veľa trpezlivosti a vynaliezavosti. Pre architektov zo štúdia Golden Ratio bol návrh palacinkárne v centre Atén, zaujímavou výzvou. Na neuveriteľne malej ploche vytvorili originálnu prevádzku. 

 

vstup do podniku uvodny

 Foto: Demi Karatzaferi

 

 

Ak sú Atény príliš ďaleko na to, aby ste si zamaškrtili, nezúfajte. O palacinky totižto nebude núdza ani počas výstavy Nábytok a Bývanie. Na našom stánku 1 v pavilóne M3 si budete môcť pochutiť na tejto pochúťke pri každej kúpe nášho časopisu. Ak nás nenájdete podľa plánu, nájdete nás určite podľa sladkej vône, šíriacej sa všade naokolo.

 

Rekonštrukcia, stiahnutá na 18 metrov štvrcových, si vyžadovala radu dômyselných riešení. Aj preto sa dizajnéri rozhodli použiť plech ako hlavný konštrukčný prvok. Len dva milimetre tenký plech sa uplatnil v všetkých častiach a vďaka svojej ohybnosti a pevnosti umožnil architektom tvarovať interiér podľa potrieb a predstáv klienta. Keďže denné svetlo by do interiéru prenikalo cez vstup, ďalšou úlohou bolo dostatočné presvetlenie celého objektu. Sklené priečelie fasády bolo preto skôr nutnosťou. Šikovným sa však ukázalo byť takisto prestrešenie pomocou polpriehľadného mliečneho skla. 

 

piazza16

  Foto: Demi Karatzaferi

 

Vzhľadom na to, že ide o malé reštauračné zariadenie, poskytujúce občerstvenie, nevyhnutnosťou bolo vytvorenie zóny pre klientov. V záujme priechodnosti a plynulosti prevádzky sa palacinkáreň uskromnila len na pulty na státie. Aby sa zdržali zákazníci pri pulte čo najdlhšie, dizajnéri strategicky rozmiestnili dva interaktívne displeje do úrovne očí a situovali ich čo najbližšie o ulici. Každý nadbytočný prvok bol z návrhu vypustený, čím bolo možné získať každý centimeter navyše. 

 

 

piazza7

  Foto: Demi Karatzaferi

 

Výnimkou nie je ani výtvarné stvárnenie podniku. Aby pôsobil čo najdlhšie, predĺžené trubicové svietidlá korešpondujú s členitým zasklením zadnej časti zamestnaneckej zóny. Identitu priestoru dodáva predovšetkým farebné riešenie. Signálna farba v podobe neónovo žltej zaujme už z diaľky. V spojení s vábivou vôňou vanilínu, šľahaných vajíčok a karamelu, je návšteva palacinkárne neodolateľnou súčasťou prechádzky centrom Aténom pre každého okoloidúceho.