noma novy interier maly uvod

Po tom, čo sa René Redzepi rozhodol zatvoriť reštauráciu Noma v roku 2017, prišlo začiatkom týždňa odhalenie nového konceptu Noma 2.0. Redzepi, ktorý na svojom twitteri a instagrame pravidelne uverejňuje podoby morských plodov, prezrádza smerovanie sezónneho menu, na ktorom sa podieľa spolu so svojím tímom. 

 

noma kuchári reštaurácia

 

 Bojová porada: V kuchyni reštaurácie Noma 2.0 sú nastúpení všetci kuchári, čašníci a spolupracovníci. O niekoľko hodín sa otvoria dvere a hostia okúsia nové menu. Motivačné príhovory, ktorými Redzepi prehovára k tímu, sa nesú v humornom duchu. Foto: Instagram @nomacph

 

 

Zatiaľčo sa jedna z najlukratívnejších reštaurácií vytratila zo scény, nastúpila na jej miesto reštaurácia Barr. Tá našla svoje miesto v niekdajšom objekte prvej Nomy. Núdzou o návštevníkov netrpela, no keď sa začiatkom minulého týždňa začala šíriť informácie, že Noma čoskoro otvorí svoj druhý koncept, senzácia bola na svete.

 

 

Tophoreca: Kritici ocenili jednoduché a originálne jedlá, ktoré vyzdvihujú typické chute Škandinávie

 

 

V deň otvorenia sa stretli všetci kuchári na spoločnom mítingu, aby si definitívne ujasnili, ako bude vyzerať podoba nového obedového menu. Tradícia severskej „new nordic“ kuchyne si získala priazeň a aj pre Redzepiho, ktorý sa nebojí absolútne žiadneho experimentu, bola možnosť cestovať naprieč Grónskom a Islandom odyseou, plnou nových objavov.

 

„Ježovky sú pre dnešok tým, čím bolo foie gras v 90. rokoch,“ napísal Redzepi na jeden zo svojich instagramových príspevkov. Pre slabšie povahy sú fotografie z jeho bádateľských ciest výpravou do podstaty výrazu všežravec. Pohľad na modré mäso zavše zaujme, ale predstava, že vám ho niekto položí na tanier, je už o niečom inom.

 

 

morske plody ježovka ustrice

Tá lepšia verzia: Poznať niečo z jedálnička Reného Redzepiho, je ojedinelý prípad. Morské ježovky sa stali pre Redzepiho  novou klasikou, podobnou foie gras. Foto: Instagram @nomacph

 

 

V prípade Noma 2.0 sa s bežným jedálničkom môžete rozlúčiť. Čierne tulenie mäso, ryba údená v ovčích bobkoch, dvojročné sušené riasy, ustricové blany. Ako predstava tradičnej romantickej večere pre dvoch to rozhodne neznie.

 

 

 

Tophoreca: Trvalo roky, kým sa Noma z guláš ponúkajúcej reštaurácie vypracovala na najžiadanejšie miesto pre gurmánov

 

 

Ak sa však začítate do vyjadrení Reného Redzepiho, budete váhať, či ste v reštaurácii génia alebo niekoho s mysľou posadnutou démonmi. „Surové mäso zo žraloka je jedovaté, pretože žralok má veľmi malý žlčník. Preto musí byť naložené niekoľko mesiacov,“ píše na inom zo svojich instagramových príspevkov.

 

 

noma novy interier

Hygge za tisíce: Kedysi objekt, ktorý čakala demolácia. Dnes luxusná reštaurácia, stelesňujúca všetky hodnoty severskej kultúry. Pohodlie škandinávskeho dizajnu, vôňa surového dreva, dostatok prírodzeného svetla. To je Noma 2.0 Foto: Instagram @nomacph

 

 

Pri pohľade na interiér reštaurácie je len ťažko uveriteľné, že pred niekoľkými mesiacmi bol objekt schátralou stanicou pre miestnych squatterov a sprejerov. V spolupráci s uznávaným architektom. Bjarke Ingelsom, však aj na pohľad objekt odsúdený na zánik dostal druhú šancu. Treba povedať, že práve to je niečo, čo je pre Nomu typické v každom ohľade. Vidieť využitie aj tam, kde to druhí odmietajú.