foto: štúdio Ganna design

Rodine obývajúcej tento dom jednoducho prestala vyhovovať jeho pôvodná dispozícia – spoločenská časť bola primalá, čo pociťovali, najmä keď cez víkendy hostili priateľov. Oslovili preto štúdio Ganna design. Tí pri rekonštrukcii postavili do centra pozornosti jedálenský stôl, nad ktorý zavesili kovovú policu s izbovými rastlinami a zbierkou petrolejových lámp. Vylepšili tak nielen celkovú funkčnosť interiéru, ale vniesli doň vtip a atmosféru života v divokej prírode inšpirovanú kempovaním, obľúbenou dovolenkovou aktivitou jeho obyvateľov.

06152016GANNA11 Čajové dózy, krabičky a konvičky na policiach sú najlepšou výzdobou kuchyne. 

Nachádzame sa na okraji mesta Taipei, v dome inžiniera a právničky s dvomi malými deťmi. Obaja rodičia majú náročnú prácu, v ktorej dennodenne čelia tlaku a stresu, takže si priali vytvoriť harmonický domov, kde by mohli večer upokojiť svoje mysle a srdcia. Chceli do interiéru vniesť japonský zenový štýl a tiež, aby ich starožitnosti našli využitie a neboli len dekoráciami, na ktoré sadá prach. Keď na miesto dorazili dizajnéri, zhodli sa, že v pôvodnom pláne je zbytočne veľa deliacich priečok, ktoré nielenže definujú príliš malý spoločenský priestor, ale aj bránia slnečnému svetlu preniknúť hlbšie do domu. Na druhej strane, ide o štvorcovú plochu bez množstva marginálnych priestorov, takže sa s ňou, z pohľadu priestorového plánovania, veľmi dobre pracovalo. Pozitívom boli tiež veľké okná na východnej strane, poskytujúce dostatok prirodzeného svetla. Práve to, v kombinácii s výhľadom na zeleň a pokojným prostredím predmestia taiwanskej metropoly inšpirovalo riešenie celého projektu.

06152016GANNA18Kovová konštrukcia so zbierkou petrolejových lámp zvýrazňuje centrálny priestor interiéru okolo jedálenského stola.

Chodenie v kruhu

Keďže pôvodné usporiadanie miestností nezodpovedalo životnému štýlu a osobnostiam jeho majiteľov, bolo nevyhnutné pôdorys redizajnovať. Nočnú zónu – spálne a kúpeľne, umiestnili dizajnéri v zadnej časti domu. Väčšiu prednú plochu vyhradili pre denné spoločné priestory – obývaciu izbu a jedáleň. Tieto dve zóny od seba oddeľuje multifunkčná posuvná priečka, ktorú domáci využili zo strany od spálne ako šatník a z druhej strany, smerom od obývacej izby, ako knižnicu. Práve posunutie tejto priečky medzi spálňou a otvorenou obývacou izbou pomohlo zväčšiť spoločenský priestor a dostať slnečné svetlo do každého kúta domu. Nový pôdorys umožňujúci pohyb do kruhu priestor zväčšil a zjednodušil fungovanie v ňom.

Pomyselné ohnisko

Centrom života tejto rodiny nie je obývacia izba. Televíziu domáci príliš nesledujú, takže obývačku využívajú skôr ako príjemné prostredie, kde si môžu vychutnať hudbu alebo čítať knihy. Pri návrhu sa preto jej priestor zúžil. Pomyselné ohnisko domu sa skrýva vo veľkom jedálenskom stole. Práve pri ňom rodina trávi najviac príjemných chvíľ spojených so spoločným stolovaním, stretnutiami s priateľmi... Deti si tu tiež robia svoje domáce úlohy. Ako sa dizajnéri pri rozhovoroch s majiteľmi dozvedeli, vo voľnom čase radi kempujú. Preto im nad jedálenský stôl navrhli kovovú konštrukciu, kde si môžu zavesiť zbierku petrolejových lámp alebo nejaké izbové rastliny. Tento prvok pomáha vizuálne vyčleniť jedálenský priestor a dizajnéri ním vtipne vniesli do interiéru atmosféru života v divokej prírode.

Okrem centrálneho stola je tu aj kuchynský ostrovček spojený s barom, kde sa pomocníci či spoločníci domácej pani často stávajú degustátormi práve pripravovaných čajov alebo dezertov.

06152016GANNA24

06152016GANNA38Obývaciu izbu s modulárnou sedačkou od Paoly Navone majitelia využívajú najmä ako príjemné prostredie, kde si môžu vychutnať hudbu alebo čítať knihy.
Šikmý roh na skrini je určený špeciálne na zbierku ich CD.

 06152016GANNA04Priečka s posuvnou stenou oddeľuje spoločenskú zónu od súkromného priestoru spálne. Okrem toho je multifunkčná: zo strany od spálne môže byť použitá ako šatník a z druhej strany,
smerom od obývacej izby, ako knižnica.

Umenie spojené s pitím čaju

Majiteľka má záľubu v japonskom čajovom obrade a kvetoch, čo sa v kombinácii so zbierkou starožitného nábytku dá označiť za východisko pre výber materiálov a farebnej palety. Navrhnutý interiér nielenže pôsobí veľmi prírodne a komfortne, ale vďaka štruktúram dreva a mramoru je zároveň plný zenového štýlu. Jemná a elegantná farba dreva udáva tón, no svetlozelené detaily sa postarali o to, aby interiér nepôsobil príliš ťažko, čo sa pri množstve dreva niekedy stáva.

Čajovým rituálom je prispôsobená aj washitsu (izba v japonskom štýle naľavo od jedálne), ktorá môže slúžiť aj ako hosťovská izba či herňa pre deti. Dizajn spálne nadväzuje na jednoduchú eleganciu spoločných priestorov bielymi tónmi, pričom jej charakter umocňuje klasická drevená skriňa. Dve kúpeľne v strednej časti zabezpečujú hladký priebeh ranných a večerných rituálov. Dizajnérom z Ganna design sa podarilo pre túto rodinu vytvoriť domov, v ktorom sa, obklopení zeleňou a pokojom, každý deň tešia z komfortu. Dokonca aj vo veľkomeste sa môžu cítiť, ako keby kempovali.

 06152016GANNA07

06152016GANNA10Protipólom starožitného dreveného nábytku sú moderné dizajnové kúsky, ako napríklad lampa v kúpelni, ktorú navrhol Marcel Wanders. 

06152016GANNA01Dizajn kúpeľne je v porovnaní so zvyškom interiéru jednoduchší, ale napriek tomu elegantný. Biela stena je zložená z troch rôznych druhov obkladu, čo obohacuje priestor o textúru.

06152016GANNA29

 

 « Myslíme si, že pohodlie je úzko spojené so životným štýlom a postojom k životu. »

- Shin-Jie Lin, Ting-Liang Chen (Ganna design)