okno vyhlad na krajinu

 

Česká komora architektov vyhlásila 3. ročník českej ceny za architektúru. Architekti môžu do súťaže prihlásiť svoje diela do konca marca 2018. Súťažná prehliadka je otvorená pre všetky projekty realizované na území českej republiky v priebehu uplynulých 5 rokov. Avšak kým mená nominovaných architektov zostávajú zatiaľ otázkou budúcnosti, mená porotcov sú už dobre známe. V priebehu tohto týždňa vám budeme denne predstavovať jednotlivé mená porotcov. Chýbať nebudú ani ukážky ich realizovaných projektov. 


 Prácu českých architektov bude tradične hodnotiť sedem erudovaných zahraničných expertov. Medzi reprezentantmi je takisto Poľská strana. V rámci poroty ju reprezentuje Robert Konieczny, ktorý spolu s tímom architektov zo štúdia KWK Promes realizoval úspešné projekty, úspešne nominované na cenu Mies Van Rohe Award. V roku 2007 figuroval medzi 44 najlepšími svetovými architektmi v zozname Scalae. 

 

 

Profil RKonieczny foto Marcin Gola

 Robert Konieczny absolvoval architektúru na Sliezskej polytechnickej univerzite a v štúdiách Ďalej pokračoval na New Jersey INstitute of Technology. Architektonické štúdio KWK Promes založil v roku 1999.

 

Realizáciou Národného múzea v štetíne si v roku 2016 vyslúžilo štúdio KWK Promes titul Stavba roka v súťaži World Architecture Festival 2016. V súčinnosti s tým sa stavba ocitla súťaži European Prize for Urban Public Space, organizovanej Centrom pre súčasnú kultúru v Barcelone. Za rodinný dom Archa získalo štúdio mimoriadnu cenu Grand Prix v súťaži Plebiscite of Polish Architecture. Rodinný dom Archa zaujal verejnú a aj odbornú verejnosť do takej miery, že sa stal Najlepším domom sveta, v súťaži vyhlásenej kultovým magazínom Wallpaper*. 

 

 

 

Centrum dialogu Przelomy, Štetín, 2016

 

 centrum dialogu przelomy w szczecinie 1

 

 

Na Námestí Solidarity vznikol priestor prepojený s budovou Národného múzea, ktoré sa svojím stvárnením výrazne odlišuje od ostatnej časti historického jadra. Budovu tvorí komplex asymetricky rezaných blokov, formujúcich zároveň uličné nárožie medzi parkom a verejnou plochou, určenou na verejné podujatia. Návrh zvíťazil v konkurze vyhlásenom v roku 2009 a v roku 2016 si vyslúžilo ocenenie Budovy sveta pre rok 2016. 

 

 

Národní muzeum ve µttín KWK Promes Robert Konieczny foto Juliusz Sokolowski

 

 

 

 

 

Prečítajte si tiež prvú časť seriálu Porota Českej ceny za architektúru

 

 

 

 

 

Rodinný dom Ark, Brenna, 2014

 

 Konieczného archa Brenna KWK Promes Robert Konieczny photo OLO STUDIO

 

 

Dom, ktorý navrhol Robert Konieczny pre vlastné bývanie. V prostredí Sliezských Beskýd tak vznikol projekt domu, ktorý neinvazívne zasahuje do prírody bez výrazných povrchových úprav. Zvažujúci svah bol východiskovým pri návrhu základovej dosky, ktorá prechádza do podstavy a opticky prechádza do fasády jednopodlažného domu. Brutalistické stvárnenie podlieha estetike aj funkčným požiadavkám domu. Pre vstupnú časť bol navrhnutý netradičný prvok padacieho mostíka, fungujúceho ako vrátové krídlo, zatiaľčo prevažnú plochu fasády odľahčuje zasklená konštrukcie tvorená nadrozmerným, celostenovým systémom posuvných okien. 

 

09531c3362208e73cf79bc18f784c219

 

 

 

Rodinný dom OUTrial, Książenice, 2007

 

OUTrial House 07

 

 Rodinný dom z roku 2007 vznikol ako reakcia na krajinnú architektúru. Okolie obytného priestoru ponúkalo architektom možnosť nadviazať na zeleň formou vegetatívnej strechy, ktorá sa následne zvažuje smerom do podzemného podlažia. Strešná konštrukcia tak v tomto prípade funguje ako funkčný prvok átria a zároveň zasahuje do interiérovej časti domu. 

 

 

OUTrial House by KWK Promes04

 

 

Robert Konieczny bude vyberať spomedzi nominovaných 50 diel, ktoré sa dostanú pred porotu na konci marca. Záujemcovia môžu svoje realizácie zasielať prostredníctvom online formulára

 

Foto: KWK Promes